Sony Xperia Z1Sony Xperia Z1 - Toppmodell, med oanad brist

Xperia Z1 är Sonys senaste toppmodell och en av världens bästa telefoner just nu. Den enda bristen sitter där man minst anar det.

Det första som slår oss är den höga finishen och byggkvaliteten. Z1 är visserligen tung och stor, men i gengäld får vi en gedigen pjäs med en ram av metall och fram- och baksida i tjockt glas.

Sony har skrutit om 20-megapixelkameran i X1 från första dagen den presenterades. Och det är inget fel på kameran, men den är faktiskt lite av en besvikelse. Inomhus har den ofta problem med skärpan och i dassigare ljus blir det förvånansvärt brusigt. Exakt vad som är bättre här än i Xperia Z eller V är faktiskt svårt att säga. Därmed inte sagt att det är en dålig kamera, den är bara inte lika bra som Sony gett sken av.

Xperia Z1 har den senaste generationens mobilprocessor vilket gör att den är blixtsnabb i precis alla moment. Full-hd-skärmen har teknik från Sonys 4k-tv för att ge riktigt bra bild. Allt det drar ström men tack vare ett riktigt stort batteri räcker Z1 en hel dag för de allra flesta.

Plus: Byggkvalitet, batteritid, skärm
Minus: Kameran

29:e oktober 2013

Läs testet i sin helhet eller fler pryltester på Digital Life.