Sony Xperia Z1 CompactSony Xperia Z1 Compact - Monstret Jr.

Monsterprestanda i kompakt format.

Konkurrenterna har haft “mini”-modeller länge, men tyvärr har de inte bara varit mindre utan också sämre. I vissa fall har likheten mest suttit i namnet. Sony har valt en annan väg.

Z1 Compact är krympt till yttermåtten men här handlar det mer om att skapa bättre ergonomi än att göra en enklare och billigare mobil. Z1 Compact har en 4,3-tumsskärm istället för 5, med vanlig hd istället för full-hd, men fortfarande mycket bra skärpa.

I övrigt är det mesta sig likt: den snabba processorn är densamma och Z1 Compact har samma typ av vattentätt chassi som Z1. Det senare innebär också att skärmkronan är lika bred och det är en av få nackdelar. Större skärm hade utan vidare rymts på samma yttermått.

Stora Z1 hade många bra egenskaper men den bästa var kameran. Inte heller här har Sony bantat utan 20-megapixelsskjutaren är kvar. Likaså mjukvaran, som bland annat har ett “burst”-läge med 30 bilder i sekunden och Sonys förstärkta verklighet “info eye”.

Xperia Z1 Compact är inget budgetval, utan en mindre prestandamobil som ryms i en hand. Den har redan blivit populär och det är inte svårt att förstå. Den är ett av de bästa valen just nu på Androidmarknaden.

Plus: Bra prestanda, grym kamera, skärm i toppklass, lagom stor
Minus: Aningen dovt ljud, lite väl bred skärmkrona

7:e mars 2014

Läs testet i sin helhet eller fler pryltester på Digital Life.