Samsung Galaxy Note 3Samsung Galaxy Note 3 - Kontoret på fickan

Samsung har hunnit till version tre i sin Note-serie. Den här gången är det mjukvaran som är den största nyheten.

Låt dig inte luras – baksidan på Note 3 är fortfarande en tunn skiva plast. Plastskivan ser däremot ut som läder, och har till och med fejkade stygn längs kanten. Det ger bättre grepp och mindre svikt, och Note 3 känns som en mer rejäl mobil än tvåan.

På insidan är det ungefär som på utsidan – lite bättre. Processorn är nyare, batteriet lite kraftigare, resten de där procenten vassare som vi är vana efter ett års utveckling.

Galaxy Note 3 kan filma i en extremt hög upplösning, men vi nöjer oss med full-hd. Och då kan man även filma med båda kamerorna samtidigt, och få sitt ansikte infogat i ett frimärke. En lite otippad funktion i en businessbetonad mobil.

Förutom kameran är det s-pennan som utvecklats mest. Pennan, som alltid varit Notes unika egenskap, är utvecklad med bättre snabbmenyer och massor av nya funktioner för “klipp och klistra”. Det går snabbare och lättare att jobba med Note 3, men det tar sin tid att lära sig allt.

Galaxy Note 3 är en riktig bra bamsemobil, och den bästa penndator vi testat. Äger du en tvåa kan du däremot behålla den ett år till.

Plus: Mindre plastig än vanligt, smidig trots formatet, sofistikerad mjukvara
Minus: Blygsam prestandaökning, ingen optisk bildstabilisering

14:e november 2013

Läs testet i sin helhet eller fler pryltester på Digital Life.