Nokia Lumia 1020Nokia Lumia 1020 - Världens bästa kameramobil

Nokias nya Lumia 1020 är en fullträff med en spektakulär kamera.

40 megapixlar, optisk bildstabilisator och en större sensor är tekniksnack som kan översättas med “grym bildkvalitet”. Men vad som är ännu viktigare än kvalitet är att Lumia 1020 inspirerar. Den höga upplösningen gör att man kan zooma in på skygga motiv i efterhand, utan synbar kvalitetsförlust. Den inbyggda mjukvaran är enastående. Det blir roligt att fota med 1020 och man lockas att prova nya saker.

De är få, men självklart finns det brister. Den mest uppenbara är att det tar flera sekunder att öppna en kamera-app och lika länge för en bild att sparas. Dessutom går det inte att få ut de 40 megapixel stora originalbilderna utan att koppla mobilen till sin dator med kabel. Slutligen märks det att man jobbat på att göra delningen av bilder mindre låst. Men fortfarande finns det dryga begränsningar, som att det inte går att dela direkt från galleriet till Facebook.

Nokia Lumia 1020 har världens bästa mobilkamera. Den är välbyggd och har en fullt godkänd batteritid. Dessutom känns operativsystemet Windows Phone inte längre som en kompromiss.

Plus: Fantastisk kamera, hög byggkvalitet, bra batteritid
Minus: Långsamma kameraappar, kräver kabelkoppling till datorn ibland

8:e november 2013

Läs testet i sin helhet eller fler pryltester på Digital Life.