Vad kan du göra med en smart-tv?Smart-TV har varit i ropet några år nu, och i dag är möjligheterna betydligt större än de begränsade alternativ som fanns då smart-tv presenterades för första gången. Här ska vi ta pulsen på Smart-TV och berätta vad du kan förvänta dig år 2016.


Ett moget operativsystem

Beroende vem du talar med kom de första smarta tv-apparaterna för 6 eller 7 år sedan. Då med funktioner som typiskt var begränsade till att man kunde få en del nyhetsrubriker, väderrapporter och liknande information. Sedan dess har marknaden förändrats. Streamingtjänsterna har rullat in över Skandinavien och tv-tillverkarna har eperimenterat med liv och lust.

I slutet av 2014 och början av 2015 började det hända grejer. Då kom de första egentliga operativsystemen för tv-apparater in i bilden. LG utvecklade webOS baserat på ett tidigare mobiloperativsystem, Samsung utvecklade Tizen i samarbete med Intel, Panasonic allierade sig med Mozilla och satsade på Firefox OS, och så lyckades Google med att övertala Sony, Philips och Sharp att använda det nya operativsystemet Android TV. I slutet av 2015 kom också Apple med i matchen med operativsystemet tvOS i Apples tv-box. Nu lades en ny grund för ”Smart TV”.

Nu befinner vi oss i år 2016 och de nya smarta tv-plattformarna har haft ett drygt år på sig att mogna, vilket ger oss lite perspektiv på saken. När man tänker på "smart-tv" associerar nog de flesta detta begrepp till streamingtjänster. Med andra ord alltså till exempelvis Netflix, Viaplay, SVT Play, HBO, TV4 Play, YouTube och alla andra. Det står emellertid klart att tv-tillverkarna gärna ser att vi också använder vår smart-tv till att ladda ner spel, för att styra "det smarta hemmet" och mycket annat.
Så här funkar det i praktiken - att tänka på

När du köper en Smart-TV år 2016 ska du först och främst fundera på vilka av alla streamingtjänster du faktiskt vill kunna använda. Är det till exempel Netflix och HBO? Eller är du mer intresserad av svenska tjänster som SVT Play, Viaplay och TV4 Play? Långt ifrån alla tjänster är möjliga att använda på alla Smart-TV, nämligen. Nederst hittar du en översikt över vilka tjänster som finns på vilka tv-apparater.

År 2015 kunde man kanske ha förväntat sig att Googles plattform, Android TV, skulle införa lite ordning på en kaotisk marknad genom att samla tillverkarna och locka till sig streamingtjänsterna i stora skaror. En statusanalys 1,5 år senare visar dock att det fortfarande inte finns till exempel en enda dansk streamingtjänst för Android TV, vilket är en besvikelse. I stället har Samsung med Tizen och LG med webOS haft större lycka med att locka till sig danska streamingtjänster.

Spel på Smart TV är ett ständigt tema, men potentialen har ännu inte utnyttjats på allvar. Vill du spela är fortfarande Playstation och Xbox de säkraste alternativen. Däremot har idén med att styra hemmet via tv:n fått lite luft under vingarna. Detta ska inte förstås som att man ska sätta på tv:n för att tända lampan, utan som att din smarta tv kan laddas med så kallade "scenarier". När du till exempel trycker på filmknappen på fjärrkontrollen slås ljudanläggningen på, gardinerna dras för och ljuset dämpas automatiskt i hemmet. Eller så kan man koppla in en kamera på ytterdörren så att man via tv:n kan se vem som står utanför. Lösningarna skiljer sig åt från tillverkare till tillverkare. Det är ännu lite tidigt att säga något säkert om utvecklingen, och det finns till exempel uppenbara frågeställningar omkring privatlivets integritet när det gäller sådant här, men möjligheterna är lovande och det finns många produkter för hemmet att koppla upp via dessa plattformar.


En av de unika fördelarna med Android TV är för övrigt att den kan användas som Chromecast-enheten, eftersom den är inbyggd. Med andra ord kan du från din telefon sända video och bilder trådlöst över till den stora skärmen. Om du känner till Chromecast kan du betrakta Android TV som en sammansättning av Chromecast, plus appar på skärmen.

Vissa smarta tv-apparater erbjuder också appar som kan ge dig nyheter, uppdateringar av vädret och generellt mer tillgång till nischade videotjänster. Det kan till exempel vara tjänster för livekonserter, extremsporter, roliga klipp, innehåll för barn, livestreaming av spelturneringar, modeshower eller vad du nu brinner för. Dessa tjänster – och appar – finns redan i dag och håller så smått på att hitta in i den smarta tv:n.

Med en fortsatt stor potential - som ännu inte förlösts på allvar - för Smart-TV är frågan kanske, liksom för smarta telefoner, vilken plattform som kommer att uppdateras oftast och få flest och mest användbara appar? Det är svårt att förutspå det hela, men vi kan i alla fall konstatera att Googles Android TV helt enkelt inte har fått den medvind som många hade förväntat sig.


PriceRunner team

Skribent

marknad@pricerunner.com

2016-11-01Fler guider och listor