Köpråd Projektorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin Projektorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer projektor

Projektorer kan användas både i hemmet och på företaget, ett oumbärligt hjälpmedel för att skapa en hemmabio eller göra en professionell presentation på jobbet. Ta del av vår guide om du funderar på att köpa en projektor, så att du lär dig allt du behöver veta för att välja den perfekta projektorn för just dig.

Guide till att köpa projektorer för hemmabruk

Det finns så många modeller av hemmabioprojektor att välja mellan att uppgiften kan kännas oöverkomlig. Men vilken projektor du än väljer finns det några saker du bör tänka på:

  • Bildformat
  • Upplösning
  • Ljusstyrka
  • Kontrast
  • Installationsbegränsningar
  • Budget

Bildformat

Bildformatet är helt enkelt formen av bilden som visas på skärmen. Äldre filmer och TV-program gjordes i formatet 4,3, medan dagens har formatet 16:9, som gör att bilderna verkar bredare. Men det finns flera andra medier i andra format såsom Blu ray-skivor. Även om det inte är möjligt att välja en projektor och skärm som är kompatibel med alla format, väljer de flesta en 16:9-projektor och en 16:9-skärm som fungerar med de flesta andra format.

Upplösning

Antalet pixlar som en projektor har tillgängliga för att skapa en bild kallas "upplösning". En högre upplösning innebär fler pixlar, som skapar en renare och skarpare bild, vilket är anledningen till att projektorer med högupplösning oftast är dyrare. 1280x720-formatet är den idealiska upplösningen för flertalet 16:9-projektorer.

Ljusstyrka

Att få in rätt ljusstyrka är en viktig faktor för att skapa ett bra hemmabiosystem. Ljusstyrkan mäts med ANSI-lumen, som mäter ljusenergin som genereras av projektorn, samt foot-Lamberts-mått som mäter det ljus som reflekteras tillbaka på betraktaren. Nivån på ljusstyrkan du väljer kommer att avgöra hur lätt det är att visa bilder via projektorn i olika ljus. Om du ska använda projektorn i ett mörklagt rum krävs det mindre ljus.

Kontrast

Kontrastnivåerna för din projektor kan göra en enorm skillnad på bildkvaliteten, då en hög kontrast skapar bilder med större djup och skugga och ger ett tredimensionellt intryck.

Guide till att köpa projektorer för företag

Det finns många olika företagsprojektorer att välja mellan, så tänk på följande då du ska hitta en som passar dina behov:

  • Upplösning
  • Ljusstyrka
  • Vikt och bärbarhet
  • Budget

Generellt blir bilderna tydligare ju högre upplösning din projektor har, men om du inte planerar att använda den för detaljerade och färgrika presentationer finns det ingen mening i att välja en projektor med mycket hög upplösning. Om du tänker använda projektorn främst för PowerPoint-presentationer eller för att visa diagram, tabeller och liknande, är en projektor med XGA- eller SVGA-upplösning idealisk.

För att projicera digitala fotografier, ritningar, kalkylblad eller mycket tekniska bilder är en projektor med SXGA +-upplösning bra, då den kommer att fånga detaljerna i bilderna.

Ljusstyrka

Lumennivån visar ljusstyrkan på en projektor. Ju högre lumen, desto ljusare projektor. När du använder en företagsprojektor är ljusstyrkan viktig, eftersom den avgör hur lätt det är för tittarna att se en bild i ett väl upplyst rum. Om du planerar att använda din projektor inför stora grupper bör du välja en med högre ljusstyrka.

Vikt och bärbarhet

Om du planerar att flytta runt din projektor från rum till rum på kontoret eller ta den med dig på affärsresor så ska du välja en som är så lätt, portabel och enkel att förvara som möjligt. Du kan hitta projektorer som väger mindre än två kilo, vilket är perfekt om du reser mycket i jobbet. Om du föredrar att ha fler funktioner så kan du hitta projektorer som väger mellan tre och fyra kilo, men som fortfarande är lätta att transportera.

Om du inte behöver flytta din projektor alls bör du ta bort vikten ur beräkningen, eftersom en extra lätt projektor kan kosta extra.

Nyckelfunktioner hos projektorer för företag

Nedanstående tabell visar de viktigaste funktionerna att titta efter när du köper en projektor för företag.

Zoomobjektiv Ett zoomobjektiv är viktigt så att bildstorleken kan justeras utan att du behöver flytta projektorn.
Keystone-korrigering Om du inte projicerar en bild rakt på projektorns yta, kan bilden visas trapetsformad. Keystone-korrigering korrigerar detta, så att bilden visas fyrkantig.
Kontrast Detta är förhållandet mellan de mörkaste och de ljusaste delarna av en bild. En projektor med högre kontrast ger en bild med större djup och upplösning.
Flera VGA-portar För att fästa olika enheter till en projektor samtidigt behöver du flera portar där kablar kan anslutas.