Köpråd Hemmabiopaket


De tre populäraste produkterna inom kategorin hemmabiopaket. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa hemmabiopaket

Alla tycker vi väl om att titta på film? För att skapa den där biokänslan hemma är ljudet något av det viktigaste. De högtalare som sitter på din TV räcker oftast inte till för att ljudet ska bli så där bra som på bio. För att slippa dåligt ljud, och verkligen få till den rätta upplevelsen, krävs oftast ett hemmabiosystem av något slag. Det finns olika typer av hemmabiosystem, beroende på om du väljer att plocka samman ditt eget system med lösa delar och högtalare, eller om du väljer ett färdigt paket. I de färdiga paketen sitter oftast DVD-/BluRay-spelaren och förstärkaren ihop och du har olika högtalare. Här finns stora skillnader i typ av högtalare och antal, beroende på vilket paket du väljer och hur mycket du är beredd att betala för det.


Att välja hemmabiopaket

Så hur väljer man då bland alla de olika hemmabiopaket som finns på marknaden? För det första måste du ha en TV eller en bildskärm att titta på, och de högtalare som normalt ingår i en dator eller en TV går aldrig att jämföra med externa högtalare, så i princip vilka högtalare som helst kommer att innebära en förbättring i ljudupplevelsen.

Många tipsar om att börja med att välja högtalare, och att anpassa storleken på dessa efter storleken på rummet. Större högtalare kräver både ett större rum och en större förstärkare, men gör också att du kan ha en högre volym. Det finns många typer av högtalare, och hur många typer du behöver och hur många av varje sort du ska ha, beror dels på hur stort rummet där de ska användas är, och dels på hur mycket pengar du vill lägga på ditt system. Ofta kan det vara bra att välja en så kallad subwoofer, som ger en betydligt bättre bas och ett rikare ljud överlag. Du behöver en subwoofer speciellt om du valt en mindre variant av de vanliga högtalarna, de så kallade fronthögtalarna (eftersom de oftast placeras vid sidan av din bildskärm). Mindre högtalare har oftast ett mindre basregister, något du kan kompensera för med en subwoofer. Du brukar också behöva en centerhögtalare, som kan placeras bakom skärmen. Här är det bra att passa ihop denna med fronthögtalarna. Vill du ha surroundljud, så väljer du även ett system med surroundhögtalare, som placeras i närheten av den plats där du själv kommer att sitta och titta på film. Vill du ha ett större system och har plats för detta i ditt hem, så väljer du även till 7.1-högtalare som gör det möjligt att uppleva ett bra surroundljud för alla som sitter i rummet.


Hur ska jag placera högtalarna?

Hur ska man då placera högtalarna hemma för det perfekta ljudet? För att få det perfekta ljudet när du ser på film i just ditt hem, så får du kanske experimentera lite med placeringen, då alla rum och hus är olika och har olika förutsättningar.

Det är viktigt att högtalarna står stadigt, eftersom ljudet kan göra att de flyttar sig. Högtalarna vid sidan av TV:n eller bildskärmen bör placeras inom en meter från skärmen. Många menar att du bör placera högtalarna i en 90-gradig vinkel mot soffan eller den plats där du ska titta på film. Centerhögtalaren bör placeras i linje med mitten av din skärm eller TV.

Surroundhögtalare placerar du ut i den bakre delen av rummet där de ska användas, i höjd med öronen när du sitter ned. Här kan du få experimentera lite för att få fram det bästa ljudet. Testa dig fram! Har du bakre högtalare så ska dessa ställas ovanför öronhöjd vid sidan av den plats där du sitter. Subwoofern kan i princip placeras var som helst i rummet, men fungerar oftast bäst längst fram i närheten av centerhögtalaren och bildskärmen.


Hur ska jag placera skärmen?

Placeringen av din TV- eller bildskärm är också viktig för den totala upplevelsen, både vad gäller ljud och bild.

Dagens TV-apparater är större än de var förr. Det ställer också andra krav på placeringen, för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Hur långt från skärmen du ska sitta beror på hur stor din TV är. Generellt sett så kan man säga att minsta avstånd till TV:n från sittplatsen är 1,22 m för en 40 tum stor TV, och 1,82 m för en TV på 60 tum. Tänk på att inte placera TV:n för högt upp. Om du vill placera din TV på väggen bör du skaffa en TV med ett så kallat VESA-fäste, en standardtyp av fäste som de flesta tillverkare följer. Standarden kallas också FDMI-standarden (Flat Display Mounting Interface). Om du köper en TV med detta standardfäste så kan du också använda många olika typer av väggfästen som passar till. Tänk dock på att använd ett väggfäste av rätt storlek, så att det klarar av TV:ns tyngd.