Köpråd Hemmabiopaket


De tre populäraste produkterna inom kategorin hemmabiopaket. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer hemmabiopaket

En del av nöjet med att gå på bio är att fly verkligheten för en stund och komma närmre handlingen i filmen än man kan göra hemma i TV-soffan. Storleken på bioduken gör mycket för upplevelsen, men frågan är om inte ljudet gör ännu mer. Har du väl fått smak för ett bra bioljud är det frestande att försöka återskapa det hemma. Eftersom det kan vara lite svårt att veta var man ska börja kommer här några tips på vad man kan tänka på…

Vad behöver jag? Och vad får jag om jag köper ett hemmabiopaket?

Naturligtvis behöver jag en bildkälla, något att titta på. För att få den där riktiga biokänslan så brukar man säga att ”ju större bild, desto bättre”. Och det stämmer ganska bra. Men det finns en gräns.

En standardregel när det gäller storleken på bilden brukar vara att bilden skall vara som mest hälften så stor i tum som avståndet från dig till bilden. Om du har en 32"-TV skall du alltså se till att avståndet från TV:n till dig är minst 64" (en tum är ungefär 2,54 cm) men helst något längre. Nackdelen med större bild är att linjerna i bilden också blir större samt avstånden dem emellan. Om man sitter för nära kan detta resultera i att linjerna syns, och även om ögonen vänjer sig efter ett litet tag är det något irriterande.

Om det från början finns artefakter i bilden kommer dessa dessutom att bli större med bildstorleken och om man är känslig för störningar i bilden kan det med tiden bli väldigt irriterande.

Priserna på TV apparater och projektorer förändras ganska snabbt med tiden och därför vill vi inte ge några prisexempel i denna köpguide. På PriceRunner listar vi endast hemmabiopaket utan bildkälla dvs. utan TV eller projektor.

De flesta hemmabiopaket kommer med förstärkare, högtalare och Blu-ray eller DVD-spelare. Ofta är förstärkaren och spelaren inbyggda till en enhet. Antal högtalare varierar beroende på vilket hemmabiopaket man tittar på.

När vi talar om Hemmabiopaket i den här guiden, så syftar vi på just den typen som är inbyggda. Dessa paket är ofta enkla att placera i ett hem och kostar generellt mindre än om man själv skulle sätta ihop ett paket med separata delar. Vi anser att dessa är fullt dugliga om man inte har behov av att spela extremt högt. Notera att dessa inbyggda paket inte lämpar sig för vidare utbyggnad. Om detta är din plan bör du överväga att köpa delarna separat.

Ljud

Ljudet är förstås väldigt viktigt och för att man skall komma i närheten av det ljud som återfinns på bio så behöver man åtminstone, två högtalare fram, två bak eller surroundhögtalare, och en centerhögtalare. För att förstärka de lågfrekventa tonerna i musiken eller filmen kan en extra högtalare för basljud kompletteras.

Placering

Ljudet når inte alltid lyssnarens öra den direkta vägen utan reflekteras ifrån allt som finns i rummet. Om samma ljud når lyssnarens öra vid olika tillfällen kan det skapa förvirring och det låter inte lika bra som det var tänkt. Just bastoner är känsliga för dessa fenomen. Mellanregister och diskant har våglängder som är kortare och eftersom vi har svårt att differentiera höga frekvenser jämnar örat ut skillnaderna och gör att vi i de flesta fall inte hör de små fasförändringar som sker. Basfrekvenser påverkar oss helt annorlunda och kan verkligen upplevas tydligt. Testa därför placeringen av högtalarna och i synnerhet basen just i ditt hem.

Ett tips: Istället för att flytta på baslådan flyttar du på dig själv. Sätt baslådan i öronhöjd på din favoritlyssningsplats och kryp sedan runt på alla fyra med örat några decimeter från golvet och lyssna på var basen låter bäst. När du har hittat en bra plats flyttar du Subwoofern dit och bekräftar platsen genom att själv sätta dig i lyssningsposition.