Köpråd Barnvagnar


De tre populäraste produkterna inom kategorin barnvagnar. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa barnvagn

Valet av barnvagn är inte lätt. Det finns mängder av olika modeller, varumärken och prisklasser att välja bland och att veta exakt vad du ska ha kan vara lite knepigt. Bland de vanligaste modellerna ingår sittvagnar, duovagnar, kombivagnar, syskonvagnar och sulky.

Eftersom nyfödda spädbarn och bebisar som är några månader (upp till några år) har olika behov är det extra viktigt att välja rätt barnvagn. När barnet är nyfött behöver hon eller han ligga ner för att vila sin rygg. Under den första tiden är det därför bra med en liggvagn. Liggvagnar har alltså ett liggläge hela tiden och fungerar som en mobil säng. Det finns även duovagnar som är praktiska. Dessa kan du först använda som en liggvagn. När barnet sedan blivit några månader gammalt och vill börja sitta upp, kan du enkelt byta liggdelen till en sittdel.

Förutom ett beslut om själva modellen handlar valet mycket om kvaliteten och framförallt säkerheten. Din barnvagn måste klara av din vardag. Det kan innebära att vagnen har bra förvaringsutrymme så att du kan handla, eller att den är extra stabil om du vill promenera mycket. För dig som reser i bil ofta kan en barnvagn som snabbt går att fälla ihop vara praktisk. Det är lätt att tro att alla barnvagnar som säljs i Sverige är av hög kvalitet och helt säkra. Tyvärr är det inte så eftersom det inte finns någon särskild myndighet som testar nylanserade barnvagnar. Istället är sådana kvalitetstester helt och hållet upp till själva tillverkaren. Men för att ändå kunna vara säker på att barnvagnen håller hög standard och säkerhet finns det några saker att hålla utkik efter. På bra barnvagnar finns oftast en märkning kallad "EN1888", vilket innebär att vagnen håller europeisk standard. Barnvagnen bör ha bra bromsar och ett stabilt handtag som inte går av om du belastar det tungt.

Tänk även på att barnvagnen måste vara säker för barnets nyfikna händer. Se till att barnet inte når ner till hjulen eller eventuella spakar som går att klämma sig på. Förutom själva säkerheten är det också bra att kontrollera att den barnvagn du vill köpa har bra förvaringsutrymmen och smarta tillbehör, som överdrag och paraply.


Vilken barnvagn passar dig bäst?

När barnet är nyfött behöver hon eller han som sagt ligga ner. I början är det därför bäst med en liggvagn som nämnts ovan, där barnet kan sova bekvämt. En del använder faktiskt liggvagnen som vanlig säng den första tiden eftersom en spjälsäng kan kännas för stor. En nackdel med just liggvagnar är dock att du inte kan använda dem så länge. När barnet är cirka sex till åtta månader gammalt kommer det vilja sitta upp. Istället för att behöva köpa både en liggvagn och en sittvagn finns det bra duovagnar.

En duovagn är en kombinerad ligg- och sittvagn. Idag finns det mängder av olika duovagnar på marknaden och många anser att just duovagnen är den mest praktiska barnvagnsmodellen. Duovagnar påminner mycket om kombivagnar, som också har en ligg- och sittdel. En duovagn har ett chassi där det finns både en liggdel och en sittdel. Liggdelen ligger liksom inuti sittdelen, och används tills barnet är cirka sex till åtta månader. Då kan du plocka loss liggdelen. Sittdelen kan användas tills barnet är ungefär tre år gammalt. Vissa duovagnar är utformade på andra sätt, men den genomgående tanken är i alla fall att både säng och stol finns.

Om du har tvillingar eller två barn som är nära i åldern kan det vara praktiskt att köpa en syskonvagn eller tvillingvagn. Precis som namnet antyder är tvillingvagnen en vagn för två barn. Att dra omkring på två vagnar är svårt, men med en dubbelvagn kan du själv gå ut med båda barnen. Viktigt när det gäller syskonvagnar är att de är extra tåliga och stabila eftersom vagnen måste klara mer vikt. Se till att vagnen även rullar bra på olika underlag.

När barnet har blivit äldre och större är det bra att köpa en sulkyvagn. Sulkyvagnar, till skillnad från vanliga barnvagnar, är mycket enklare i konstruktionen. Tanken med sulkys är att barnet ska kunna sitta i vagnen när hon eller han blivit trött och inte orkar gå längre. Även om de flesta sulkyvagnar är ganska enkla finns det mer avancerade modeller som mer eller mindre ser ut som vanliga sittvagnar.


Smarta tillbehör

Att gå och dra på en barnvagn, handväska, ryggsäckar och andra grejer är jobbigt. Därför är det en bra idé att istället kunna förvara allt du behöver på vagnen. På så sätt behöver du bara hålla reda på en sak. För många barnvagnar kan du köpa till smarta tillbehör som skötväskor och ståbräda. För att du ska kunna ha din barnvagn så länge som möjligt är det smart att kolla på funktioner som tillåter detta. Hos en del duovagnar och sittvagnar är exempelvis sittdelen justerbar. Detta är en praktisk egenskap om du vill ha barnet riktat mot dig till en början, för att sedan kunna vända stolen framåt när barnet blir äldre.


Varumärken

Det finns många märken som tillverkar barnvagnar och det är inte alltid det dyraste är det bästa. Bland de vanligaste märkena finns Brio, Emmaljunga, Chicco, Britax och 2ME. Filtrera sökningen efter lägst pris, popularitet eller något annat som passar dina ändamål.