Köpråd Kameraobjektiv


De tre populäraste produkterna inom kategorin kameraobjektiv. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer kameraobjektiv

När du köper en professionell standard-digitalkamera är det ofta en bra idé att köpa ett extra objektiv för att lägga till din utrustning, eftersom det ger dig ett bredare utbud av valmöjligheter. Men med så många olika objektiv att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket som är rätt för dina behov. Ta en titt på vår köpguide för objektiv till digitala kameror, för att säkerställa att du väljer rätt.

Vad du ska titta efter

När du börjar leta efter objektiv kommer du att märka att tillverkarnas hemsidor ofta är fulla av jargong och långa listor med siffror och bokstäver som ser imponerande ut, men som inte säger dig någonting alls. En nybörjarfotograf bör istället koncentrera sig på följande:

 • Objektivfattning - här kan du se om din kamera passar objektivet.
 • Format - talar om vilken storlek på sensorn objektivet kommer att arbeta med.
 • Bildstabilisering - berättar om objektivet har stabiliserande enheter för att minska effekterna av skakiga händer.
 • Bländare - talar om hur mycket ljus som kan komma in i objektivet.
 • Brännvidd - berättar den visningsvinkel objektivet tillåter.

Objektivmått

Varje kameratillverkare använder sina egna objektiv, så olika objektiv kan inte användas med olika kameror. De enda undantagen är Panasonic och Olympus. Det finns också tredjepartstillverkare som gör objektiv med flera olika fästen som kan användas på flera olika kameror.

Format

Majoriteten av kameratillverkare gör i dag APS-C-optimerade objektiv för sina kameror, vilket i princip innebär att de har ungefär samma storlek som en gammal 35mm-kamera. Olika tillverkare har olika etiketter för sina APS-C-objektiv:

 • Tokina - DX
 • Tamron - Di-II
 • Sigma - DC
 • Sony - DT
 • Pentax - DA
 • Nikon - DX
 • Canon - EF-S

Denna typ av objektiv är perfekt för vidvinkel-zoomar eller för allmänna ändamål. Fullformatsobjektiv fungerar också med APS-C-kameror, men APS-C-objektiv fungerar inte med fullformatskameror, en viktig faktor om du planerar en uppgradering.

Bildstabilisering

Bildstabiliseringstekniken har kommit långt under de senaste åren och det är nu enklare än någonsin att ta fribilder med oskärpa. Vissa tillverkare införlivar stabilisering i kamerahuset, andra i objektivet. Det är extra effektivt när du använder ett teleobjektiv.

Olika tillverkare har olika namn för bildstabiliseringen i deras objektiv, vilket illustreras nedan:

 • Tamron - vibrationskontroll (VC)
 • Sigma - optisk stabilisering (OS)
 • Sony (Nex-systemet) - Optisk Steady Shot (OSS)
 • Samsung och Panasonic - Optisk bildstabilisering (OIS)
 • Nikon - Vibrationsreducering (VR)
 • Canon - Bildstabilisering (IS)

Bländare

Du kan ta reda på hur mycket ljus som kan samlas i ett objektiv genom att titta på storleken på öppningen. Det finns många sätt att beskriva detta, men en tumregel är att ett mindre nummer på öppningens storlek innebär att objektivet släpper in mer ljus. Om ett objektiv exempelvis graderas med F2.8 kommer det att samla in den dubbla mängden ljus mot ett som graderas F4. Om du vill fotografera i svagt ljus är en större bländare nödvändig. Med en sådan kan man exempelvis ta inomhusbilder utan att använda en blixt. Stora öppningar möjliggör även att skärpdjupet sänks, vilket är en viktig del av kreativ fotografering.

Brännvidder

Olika objektiv har olika brännvidd, vilket påverkar synfältet när en bild tas. Man utgår ofta från 35mm brännvidd för att jämföra de olika modellernas synfält, vilket illustreras med följande tabell:

Typ av objektiv 35 mm ‘full frame’ APS-C Fyra tredjedelars
Telefoto 80 mm och längre 55 mm och längre 42 mm och längre
Standard/normal 50 mm 30 mm 25 mm
Vidvinkel 28 mm 18 mm 14 mm
Ultra-vidvinkel 24 mm och bredare 16 mm och bredare 12 mm och bredare


Typer av zoomobjektiv

Zoomobjektiv är populärare än någonsin och olika typer av objektiv fungerar bäst för olika ändamål. Ta en titt på följande guide för att avgöra vilket zoomobjektiv som är bäst för dig:

Standardzoom

Ett objektiv för standardfotografering, som omfattar en mängd olika fokuslängder, från dämpad telefotografering till vidvinkel. De flesta kameror kommer med ett objektiv som utformats för detta ändamål, men du kan uppgradera till något med förbättrad optisk kvalitet, snabb maximal bländare eller flera intervaller.

Telezoom

Detta objektiv tar dig riktigt nära och är exempelvis idealiskt för att föreviga vilda djur, sporthändelser eller lekande barn.

Superzoom

Allt-i-ett-objektiv som täcker en mängd olika brännvidder, inklusive måttlig vidvinkel och telefoto. Dessa modeller kombinerar kvalitativt närfokus med en telezoom – det perfekta valet för resor.

Vidvinkel-zoom

Ett vidvinkelobjektiv utökar synvinkeln och ger fotografierna ett annat perspektiv, perfekt för att fånga stora landskap och arkitektur på bild.

Makroobjektiv

Denna typ av lins gör att du kan ta extrema närbilder av exempelvis blommor, växter och insekter.

Pannkaksobjektiv

Pannkaksobjektiv är kompakt utformade, lätta att bära med sig och ger fler valmöjligheter än objektiv som används till andra fotografier.