Köpråd Datorminnen


De tre populäraste produkterna inom kategorin datorminnen. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa datorminne

När man pratar om datorminne är det vanligen det som kallas RAM-minne eller internminne man menar. Det är det minne som datorn använder när den arbetar. RAM står för Random Access Memory och är alltså inte ett minne som du sparar filer på som på en hårddisk. På ett RAM-minne sparas det datorn arbetar med tillfälligt för att ha det i sitt arbetsminne. Motsatsen till RAM kan sägas vara ROM som står för Read Only Memory. Idag krävs allt mer minne i våra datorer i takt med att vi använder dem till allt mer grafiskt avancerade program, internetnedladdningar och filmtittande. Tillräckligt tilltaget minne i din dator gör att det fungerar snabbare, eller åtminstone hindrar den från att bli allt för långsam när du kräver mycket av den samtidigt.


Olika typer av RAM-minne

Det finns olika typer av RAM-minne från olika tillverkare. De vanligaste typerna är DRAM, NV-RAM och SRAM, varav SRAM och DRAM är de två som dominerar marknaden. SRAM står för statiskt RAM och DRAM står för dynamiskt RAM. Skillnaden mellan dessa två typer av minne ligger främst i hur informationen lagras i dem.

DRAM kräver att informationen uppdateras regelbundet för att den ska kunna sparas i arbetsminnet, medan SRAM har transistorer som gör det möjligt att behålla data så länge det finns strömförsörjning. På detta sätt blir den här sortens minne ofta något snabbare. DRAM drar också mycket mer energi, eftersom informationen måste uppdateras, vilket märks om du till exempel har en laptop med batteri. Det är däremot oftast lättare att själv installera ett SRAM-minne än ett DRAM-minne och DRAM är vanligen billigare i inköp än SRAM.

Sammanfattningsvis kan man säga att SRAM används när du vill att datorn ska vara riktigt snabb, men inte kräver så hög kapacitet, exempelvis i cacheminnet i processorer. DRAM är det mest köpta minnet som har något större kapacitet, men drar mer energi. Det är också billigare att köpa, men svårare att installera själv i datorn. På pappret är SRAM på många sätt bättre än DRAM, men det är också betydligt dyrare. Oftast används SRAM för datorns cacheminne, som kräver mer av minnet i form snabbhet, medan DRAM ofta används till det allmänna minnet i datorn. DRAM används ofta också i grafikkort.

När du väljer minne är det viktigt att du kontrollerar att den typ av minne du väljer är kompatibelt med det moderkort du har i din dator. Hur snabbt ett minne faktiskt är mäts i megahertz, och bör överensstämma med den processor du har. Processorn kan aldrig vara snabbare än minnet. Ofta framgår det av modellens namn hur snabbt minnet är, där siffrorna i modellnamnet anger hur många megahertz som avses. Minneskapaciteten på ett datorminne mäts i megabyte, MB, och gigabyte, GB beroende på storlek, och ligger idag vanligen mellan 256 MB och 8 GB.


Välja och installera minne i din dator

Att uppdatera din dator med nya minnen kommer att göra den betydligt snabbare till ett ganska lågt pris. Om du vill kontrollera hur mycket minne du redan har installerat på din dator gör du detta under System i datorns kontrollpanel om du har en Windowsdator. Kontrollera också hur mycket minne du faktiskt kan installera på ditt moderkort, och vilken typ som stöds. Detta framgår vanligen av moderkortets instruktionsbok eller manual. Antingen sätter du i helt nya minnen om du har plats på moderkortet, eller så byter du ut de minnen som redan är installerade mot nya, som är snabbare och större.

Hur mycket minne du faktiskt behöver beror till stor del på vilket operativsystem du använder. Här finns ibland begränsningar för hur mycket minne som faktiskt kan utnyttjas. Om du upplever att din dator blivit seg och långsam så kan det vara dags att uppgradera minnet. Kontrollera gärna hur mycket arbetsminne dina olika program kräver och använder och se över vilka av dessa program du faktiskt behöver. Kanske finns det andra program som utför samma sak, men som inte kräver lika mycket i minne?

En sådan rensning tillsammans med lite nya fräscha, större minnen kommer att göra stor skillnad i hur snabb du upplever att din dator är. Minnen är ganska enkla att byta och installera själv, och på internet finns en rad instruktionsfilmer som på ett överskådligt och pedagogiskt sätt visar hur man gör. Allt du behöver göra är att hitta rätt minne.

Med PriceRunners smarta sökfilter kan du snabbt hitta det minne som bäst överensstämmer med dina behov. Du kan sortera efter hastighet, minneskapacitet, typ och tillverkare för att få fram en bra prisjämförelse mellan de minnen som kan vara intressanta för just dig och din dator. På så sätt får du en bra översikt över både utbud och prisbild, och kan i lugn och ro jämföra olika minnen med varandra för att få en tydlig bild av vad som finns och vad det kostar.