Köpråd Hårddiskar


De tre populäraste produkterna inom kategorin hårddiskar. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer hårddisk

Vi är här för att hjälpa dig med att köpa en ny hårddisk. Vi har råd och information om alla de senaste komponenterna. Vi diskuterar de funktioner och specifikationer du behöver leta efter, och förklarar skillnaden mellan olika tekniker.

Lagringskapacitet (GB, TB)

Förvaringsstorlek är förmodligen den frsta factor som du kommer att tänka på innan du köper en ny hårddisk.

Vad kräver utrymme?

Program, spel, musik och filmer. Om du ska arbeta med digital medier som musik och film bör du förmodligen välja en hårddisk med stor lagringskapacitet och en hög hastighet (RPM). Ljud och video generar de största filerna. Generellt kommer du att betala mindre per GB om du köper en hårddisk med en större förvaringsstorlek.

Om lagringsstorleken inte är så viktig, kan du vara mer intresserad av en SSD-enhet. De har i allmänhet mindre lagringskapacitet. Men är också mindre i storlek, ganska snabba och bärbara eftersom de endast kräver ström via en USB-anslutning.

Kom ihåg att tänka på ditt framtida behov! Vilken lagringsstorlek som vi anser vara ”stora” förändras hela tiden.Prestanda

Prestandan av hårddisken är i allmänhet baserad på tre faktorer:

Rotationshastighet mäts i RPM (varv per minut). De snabbaste hårddiskarna snurrar 15 000 rpm, och kan uppnå en varaktig överföringshastighet på upp till 1 Gbit/sek. Hårddiskar som kör på 10 000 eller 15 000 rpm anväder mindre diskar för att dra mindre ström. Hårddiskar för bärbara datorer, är fysiskt mindre än sina stationära motsvarigheter, tenderar att vara långsammare och har lägre kapacitet. En typisk mobil hårddisk snurrar i 4200 rpm, 5400 rpm eller 7200 rpm. Enheter med 7200 rpm tenderar att vara dyrare och har mindre kapacitet, medan modeller med 4200 rpm oftast har mycket hög lagringskapacitet.

Notera att ett högt varvtalsvärde kan leda till att hårddisken ger ifrån sig buller. Om buller är en viktig faktor, väljer du en hårddisk med ett normalt eller lågt rpm-värde.

Dataöverföringshastighet beror på lokaliseringen av spåren, så det kommer att vara som högst med data på de yttre spåren (där det finns fler datasektorer) och lägre mot de inre spåren (om det finns färre datasektorer), och är i allmänhet högre för diskar med högt antal rpm. En allmänt använd standard för ”buffert-till-dator”-gränssnittet är 3.0Gbit/sek SATA, som kan skicka cirka 300 MB/sek från bufferten till datorn.

Acesstid för den vanligaste stationära datorn är runt 9 ms.

SATA (Serial ATA)

Databussen för SATA är ett lagrings-gränssnitt för att ansluta en dator till enheter som hårddiskar och optiska enheter. Värdadaptern för SATA är integrerad i nästan alla moderna, bärbara konsumentdatorer och stationära moderkort.

SATA var avsedd att ersätta den äldre standarden, PATA (Parallel ATA/EIDE). SATA-enheter kommunicerar via en snabb seriell kabel över två par ledare. Däremot använde PATA 16 dataledare där var och en använde mycket lägre hastighet.

SATA erbjuder flera fördelar jämfört med PATA-gränssnittet som är: minskad kabelomfång och kostnad (sänkts från 80 trådar till sju), snabbare och mer effektiv dataöverföring och hot swap.

SATA I - 1.5 Gigabit/sek

SATA-specifikationen har en teoretisk bandbredd på 1,5 Gbit/ sek. Den är inte hårdvarukompatibel med ATA, men har full kompatibilitet med ATA-protokollet och därmed, programvara förenligt med gällande ATA-förare.

SATA II - 3.0 Gigabit/sek

Specifikationen för SATA 3.0 Gb/sek dubblar dataöverföringshastigheten och lägger till andra tillägg för att förbättra funktionerna hos SATA-enheter för server- och nätverksanslutna lagringsapplikationer.

SATA III - 6.0 Gigabit/sek

Den tredje generationen SATA har en överföringshastighet på 6.0 Gb/sek och antogs som standard 2009.


RAID

”RAID” används nu som en term för datalagringssystem som kan dela och replikera data mellan flera hårddiskar. De olika systemen namnges av ordet RAID följt av ett nummer, som t.ex. RAID 0, RAID 1. RAIDs olika utföranden innebär två viktiga designmål: att öka tillförlighet och/eller öka in- och utgående prestanda. När flera fysiska diskar är inställda för att använda RAID-teknik, sägs det att de vara en RAID-samling. Denna samling distribuerar data över flera diskar, men samlingen ses av datoranvändare och operativsystem som en enda disk.

För mer information om de olika RAID-konfigurationerna, titta gärna på acnc:s hemsida.

SSD (Solid State Drive)

En SSD är en datalagringsenhet som använder SSD-minne för att lagra data. Utan rörliga delar, så är SSD-enheter mindre ömtåliga än hårddiskar. De är också tysta (om inte en kylfläkt används) och eftersom det inte finns några mekaniska förseningar har de oftast lägre accesstid och latens.

Externa hårddiskar

Det är vanligt att en familj äger flera datorer och även att en hel familj använder samma dator. Oavsett fallet eliminerar en extern hårddisk många av de svårigheter som uppstår när du antingen måste flytta stora filer mellan datorer och platser, eller om du vill komma åt dina egna filer utan att behöva dela laging med någon annan.

Externa hårddiskar med plug n play-teknik via USB-anslutningar är vanliga och kräver ingen installation. USB-versionen bör vara minst 2.0. Detta är mer viktigt om du arbetar med stora filer och ofta använder din externa hårddisk.

Alla externa hårddiskar är ganska bärbara men vi ser dem som ”fullt” och semi”-bärbara. Vissa hårddiskar får tillräckligt med ström från USB-porten (helt bärbar) medan andra kräver en strömadapter.

Fysisk HDD-storlek

3.5 tums: 101.6 mm × 25.4 mm × 146 mm = 376.7 cm³

Den vanligaste är ”slim-line” eller ”low-profile” formfaktor som används av de flesta stationära hårddiskar. De är 2,5 cm höga.

2.5 tums: 69.85 mm × 7–15 mm × 100 mm = 48.8–104.7 cm³

Den används ofta idag för hårddiskar i mobila enheter (bärbara datorer, musikspelare etc). Den används också i Xbox 360 och Playstation 3. Idag är den dominerande höjden av denna formfaktor 9,5 mm för bärbara enheter, men enheter med hög kapacitet (mer än 750 GB) har en höjd på 12,5 mm. I december 2009 släppte Seagate en supertunn på endast 7 mm.

1.8 tums: 54 mm × 8 mm × 71 mm = 30.6 cm³

Detta format används mer i digitala musikspelare och netbooks.

Slutsats

  • När du söker efter en högpresterande enhet, glöm inte att titta på RPM, åtkomsttid och intern överföringshastighet.
  • En hårddisk som används kontinuerligt fungerar mellan tre till fem år.
  • Använd RAID på dina hårddiskar för att förhindra dataförlust.
  • Stäng inte av datorn genom att trycka på strömbrytaren, det kan orsaka fysisk skada på hårddisken.

Lycka till!