Köpråd Digitalkameror


De tre populäraste produkterna inom kategorin digitalkameror. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer digitalkamera

Kom igång med fotandet

Att ta bilder med hög kvalitet är lättare än någonsin och medan många är nöjda med kameran på sina mobiltelefoner finns det andra som föredrar den äkta varan. Idag är utbudet av digitalkameror så stort att du måste basera ditt kameraval på hur mycket tid och kraft du kommer att lägga på ditt fotograferande.

Kameratyper

Det finns tre kategorier av digitalkameror:

Kompaktkameror

Kompaktkameror är oftast små, lätta och användarvänliga. Fokus och exponering ställs oftast in automatiskt samtidigt som objektiv, blixt och sökare är integrerade. Priserna varierar mellan 500 kronor och 4 000 kronor beroende på kvalitet, men generellt är de ett billigt och smidigt alternativ för vardaglig användning. Kompaktkameror i det dyrare prissegmentet har riktigt bra bildkvalitet och erbjuder manuella inställningar.

Kompakta systemkameror

Kompakta systemkameror kombinerar kompaktkamerornas smidighet med systemkamerornas utbytbara objektiv. Fördelen med kompakta systemkameror är att de saknar spegelmekanism i kamerahuset, vilket gör dem betydligt tunnare. Avsaknaden av spegel gör också att kamerorna vanligtvis saknar optisk sökare, men vissa kameror har det som tillval. Kompaktkamerorna är små, lätta och tar samtidigt foton med professionell kvalitet. De kostar alltifrån 4 000 kronor till 10 000 kronor.

Systemkameror

Systemkameror är extremt mångsidiga med utbytbara objektiv, sökarfönster och en bred uppsättning av inställningsmöjligheter.

Funktioner

Kamerablixt

Kamerablixten är en beprövad funktion som hängt med sedan digitalkamerornas födelse. Det är bara på de allra dyraste kamerorna som blixten saknas eftersom tillverkarna förväntar sig att professionella fotografer använder separata kamerablixtar. Kamerablixten ger under ett ögonblick ifrån sig ett starkt ljussken för att öka exponeringen under dåliga ljusförhållanden. De allra flesta digitalkameror har automatisk blixt som aktiveras när ljuset är dåligt.

Autofokus

Autofokus minskar risken för att bilderna blir suddiga och lyfter ut motivet från bakgrunden. Nästan alla kameror har autofokus. Kompaktkameror har vanligtvis endast automatisk fokusering och saknar oftast manuell fokus.

Mindre kameror fokuserar lättare än större kameror, men båda varianterna har autofokus som standard.

Ansiktsigenkänning

Många kompaktkameror kan automatiskt känna igen ansikten och fokusera på dem för att försäkra att de lyfts ut från bakgrunden.

Röda ögon-reducering

Ibland kan blixten reflekteras i ögon så att de ser röda ut. Röda ögon-reducering är en populär funktion på kameror och i fotoredigeringsprogram som tar bort det röda i ögonen och förbättrar bildkvaliteten.

Upplösning

En kameras bildupplösning mäts vanligtvis i megapixel. Ju fler megapixlar desto större utskrifter kan du göra utan att förlora detaljer. För utskrifter i A4-format räcker 12 megapixlar gott och väl. Bildkvaliteten bestäms främst av sensorns storlek och kvaliteten på optiken – och inte av antalet megapixlar.

Sensor

Sensorn är den del av kameran som tar själva fotot. Ju bättre sensorn är desto bättre blir dina foton. Generellt sett har kompaktkameror en mindre sensor medan systemkameror har större sensor, ofta kallad APS-C sensor (ca 25,1×16,7 mm). Den större sensorn tar bättre bilder under dåliga ljusförhållanden. Dyrare systemkameror har något som kallas fullformatsensor (ca 36×24 mm) som ger ännu bättre kvalitet och genererar bättre stillbilder.

Slutartid

Slutartiden är den tid det tar för kameran att fånga bilden. Systemkameror har kortare slutartid än kompaktkameror, vilket gör att de kan ta fler bilder på kortare tid.

Live View

Med en kompaktkamera kan du se sökarbilden på LCD-skärmen i realtid innan du tar fotot. På systemkameror är det fortfarande vanligare att man använder den optiska sökaren som finns inuti kameran.

Video

Att kunna filma med sin kompaktkamera har länge varit en självklarhet och nu är det även en vanlig funktion hos systemkameror. Dyrare kompaktkameror (från 2 000 kr) har en riktigt bra videokvalitet under ljusa förhållanden, medan ljudkvaliteten kan vara sämre. Många systemkameror erbjuder fantastisk videokvalitet, och används numera flitigt i professionella sammanhang inte minst tack vare det konkurrenskraftiga priset jämfört med professionella filmkameror.

Bildstabilisator

Bildstabilisatorn är designad för att kompensera för de små och naturliga skakrörelser som dina händer gör när du håller i kameran. Bildstabilisatorn gör det enklare att få en skarp bild istället för en suddig.

Zoom

Zoomen redovisas genom simpel multiplikation – exempelvis 5x – och mäts utifrån hur många gånger bilden kan förstoras i förhållande till motivet. En optisk zoom använder objektivet och det är den bästa typen av zoom. Digitalzoomen använder istället den inbyggda mjukvaran, och den ska du akta dig för eftersom bilderna snabbt blir pixliga och förlorar i detalj.

Objektiv

Separata kameraobjektiv behöver du bara tänka på om du funderar på att köpa en systemkamera. Fasta objektiv har endast en fastställd fokuslängd och ger bättre kvalitet än objektiv med zoom. Zoomobjektiv kan istället ha en mängd olika brännvidder, vilket är idealiskt för landskapsfotografering.