Köpråd GPS-mottagare


De tre populäraste produkterna inom kategorin GPS-mottagare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa GPS-mottagare

När du skall köpa en ny GPS-mottagare kan du välja en som är specialiserad för ditt tänkta användningsområde eller en som är mångsidig och passar till ett flertal olika aktiviteter. Generellt sett kan man säga att det finns GPS-mottagare som är anpassade för bilkörning, marint bruk och cykling samt handhållna enheter som passar för de flesta friluftsaktiviteter så som vandring, jakt och fiske.


Bilnavigator

En GPS-mottagare anpassad för användning i bilar kallas vanligtvis för bilnavigator och finns i en mängd olika utföranden och prisklasser. Denna typ av navigator fäster du oftast i ett löstagbart fäste vid ett lämpligt ställe på bilens instrumentbräda eller vindruta. Bilnavigatorns huvudsyfte är att hjälpa dig hitta dit du ska. Det finns en flera funktioner som bidrar till detta. Förutom de vanliga - karta och röstnavigering - kan du hitta funktioner som filassistans (hjälper dig att välja rätt fil) och trafikinformation i realtid (informerar om t.ex. vägarbeten och trafikstockningar).

Ett par saker att tänka på vid köp av en bilnavigator är skärmstorleken, som bör avgöras av betraktningsavstånd när navigatorn väl är monterad i bilen, samt kartuppdateringarna. I vissa fall ingår dessa navigatorns pris, och ibland behöver man betala en avgift för dem. En uppdaterad karta är viktigt för att man skall kunna lita på sin navigator till fullo.


Marin GPS-mottagare

När man pratar om GPS-mottagare för marint bruk är det oftast en så kallad plotter man pratar om. En plotter kan beskrivas som ett elektroniskt sjökort som även visar din aktuella position. Detta är såklart helt suveränt när det kommer till navigering, att följa farleder och att skapa egna rutter.

Många plotters har också en inbyggd ekolodsfunktion och brukar då kallas kombienheter. Har man behov av ekolod är det oftast klokt att köpa just en kombienhet, även om man bör tänka på att skärmen i dessa apparater delas av två enheter. Därför blir skärmstorleken en extra viktig aspekt vid köpet.

Pekskärm är en funktion som visserligen finns, men inte är speciellt utbredd bland marina GPS-mottagare. Visst är det praktiskt att ha pekskärm i vissa hänseenden, till exempel slipper man flytta markören med piltangenterna. Men man bör ha i åtanke på att man kanske behöver kunna använda skärmen när det är både blött och kallt, och att pekskärmens egenskaper ofta försämras avsevärt vid sådana förhållanden.


Handhållen

Traditionella handhållna GPS-mottagare är främst framtagna för friluftsmänniskor och aktiviteter som vandring, cykling, jakt och annat där man rör sig ute i terrängen. Ofta är dessa GPS-mottagare relativt mångsidiga, och kan såklart även användas i båt och bil trots att de inte är optimerade för detta. Förutom karta och GPS-funktion finns det vanligen en rad andra funktioner på dessa enheter. Till dessa hör exempelvis spårhantering där du kan skapa, organisera och navigera bland så kallade waypoints, rutter, spårloggar och liknande variabler.

Vissa mer avancerade handhållna GPS-mottagare har även kamerafunktion, där bilderna taggas med GPS-koordinater så att du lätt hittar tillbaka till det exakta stället där bilden togs.

De allra flesta handhållna GPS-mottagare är vattentåliga och har färgskärm, även om de billigaste alternativen kan ha en svartvit skärm. Pekskärmar förekommer också, men precis som med marina GPS-mottagare är det viktigt att tänka på att dessa kan vara svårare att hantera när det är blött eller kallt ute och du helst vill behålla vantarna på.

Det finns handhållna GPS-mottagare som är specialiserade för många olika syften och aktiviteter. Till exempel tillverkas speciella modeller för golfspelare, som förutom vanlig GPS-funktion även har speciella kartor över golfbanor världen över och speciella vyer över greenen. Ofta kan du även använda din GPS som ett digitalt scorecard för att hålla reda på poängen m.m. Vissa sådana GPS-mottagare är utformade som armbandsur, vilket gör dem väldigt smidiga att ha med sig och att använda.


Cykling

Cykling är ett annat område där det säljs specialframtagna GPS-mottagare. Bland de vanliga egenskaperna finns små yttermått, omfattande träningsprogram för att hålla koll på rutinerna och öka motivationen, snabba anslutningar till dator eller smart mobiltelefon samt funktioner som håller reda på variabler som fart, tillryggalagd sträcka, puls och tider.


Sammanfattning

Olika GPS-mottagare kan skilja sig åt på många punkter. Ofta vet man vilket område den kommer användas inom och kan välja en modell som är specialiserad för just detta. Det finns också GPS-mottagare som är mer generella och passar till fler användningsområden, vilket kan vara ett bra alternativ om man vill ha en GPS-mottagare till olika uppgifter.

Det finns GPS-mottagare i alla prisklasser och med väldigt många användarbara funktioner. Dessa brukar kosta extra och man bör fundera på vilka funktioner man verkligen kommer att ha nytta av. Man kan spara pengar genom att välja bort funktioner som kanske är roliga att testa någon gång, men egentligen är onödiga.

En annan viktig sak att tänka på vid köp av GPS-mottagare är vilka kartor som ingår och huruvida kartuppdateringarna kostar, då dessa annars kan komma att sluka en hel del pengar i det långa loppet.