Köpråd GPS-mottagare


De tre populäraste produkterna inom kategorin GPS-mottagare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer GPS-mottagare

Vare sig du beger dig till sjöss, vandrar i skogar eller kör bil igenom stora städer kan en GPS vara ett ovärderligt hjälpmedel. Karta, kompass, vägtips och dagsaktuella uppdateringar har gjort produkten och begreppet GPS till en vanlig företeelse. Med en GPS kan du snabbt ta reda på din position. Har din GPS dessutom en karta kan du enkelt se hur du ska ta dig från en plats till en annan.

Så fungerar GPS

Det Globala Positionssystemet skapades av den amerikanska militären, och består av mellan 24 och 32 satelliter som cirkulerar runt jorden, där varje satellit fullbordar två varv per dag. Satelliterna sänder kontinuerligt ut information om deras position, och med lite trigonometri kan GPS-mottagaren räkna ut sin position genom att mäta avståndet till fyra eller fler satelliter. I vissa mottagare koordineras data med kartor vilket ger dig information om såväl positionen som grafiskt material såsom gatan och omgivningen du befinner dig.

GPS-typ

GPS-mottagare finns i olika modeller för det specifika användningsområdet. De kan vara insatta i armbandsklockor, handhållna, monterade på instrumentbrädan för bil- eller båtnavigering, som moduler/tillbehör för datorer eller som mobiltelefoner.

Den vanligaste modellen av GPS-mottagare är bilnavigatorn, som man brukar fästa antingen på vindrutan eller på instrumentbrädan. Dessa kommer ofta med kartor som är mer anpassade för bilkörning och har ibland funktioner som hastighetsmätare och fartkameravarnare.

Marina navigatorer har oftast någon sorts vattentätning för att förhindra att fukt tränger in när den används till sjöss. Kartorna för dessa är nästan alltid anpassade för sjöfart och kommer som sjökort. De kan också vara förberedda så att man kan koppla in ett ekolod.

Handhållen GPS-mottagare passar för de som tycker om att vara ute och röra på sig. Dessa kommer oftast utan karta. De kan vara i form av exempelvis en klocka och kan innehålla fler funktioner anpassade för motionären såsom en inbyggd puls- och stegmätare.

Vattentät

För handhållna GPS-mottagare är det trevligt om enheten är vattentät så den kan användas i alla väder. Detta är kanske ännu viktigare bland marina GPS-mottagare.

Minnestyp

En del GPS-mottagare stöder minneskort som klarar av att lagra mer data än det inbyggda minnet. Om du vill kunna ladda upp stora kartblad i GPS-enheten är det klokt att välja en enhet som har expanderbart minne eller ett stort inbyggt minne.

POI

Du kan lagra ett antal destinationspunkter i en GPS-mottagare, till exempel ditt hem, bra fiskeområden, din parkerade bil på den gigantiska flygplatsparkeringen. Med hjälp av GPS-mottagarens ”gå-till-funktion” blir du sedan guidad raka vägen till den punkt du valt.

GPS:ens noggrannhet

När den amerikanska militären slutade lägga in slumpmässiga fel i GPS-systemet har de flesta GPS-mottagarna en noggrannhet på 15 meter eller bättre. För bästa precision måste GPS-mottagaren ha himlen inom synhåll. Reflektioner från höga byggnader kan ändra tiden som det tar för signalen att nå mottagaren, vilket ger positioneringsfel.

Varmstart/Kallstart

Detta är tiden från det att du startar din GPS-mottagare till dess att den har tagit emot signaler från tillräckligt många satelliter och beräknat sin första position. Om enheten har varit avstängd en längre tid (4-6 timmar) har dess satellitalmanacka (en lista över var satelliterna ska vara vid en specifik tidpunkt) blivit gammal och måste uppdateras och första positionen tar därför längre tid (kallstart). Om GPS-enheten nyss har använts är almanackan redan korrekt och första angivna position ges ganska snabbt (varmstart).

DGPS-noggrannhet

För att förbättra GPS-mottagarens noggrannhet, har man placerat sändare runt om i världen. Dessa sändare känner redan till sin exakta position, och när de tagit emot satellitdata så beräknar de, och sänder, ut en korrektionsfaktor. Detta kallas Differentiell GPS och gör GPS-mottagaren en bättre precision.

Inkluderade databaser och kartor

Många GPS-mottagare har kartor och stadsdatabaser inladdade i minnet redan innan du köpt den. Några vanliga kart-versioner är Skandinavien, Europa (hela eller halva) samt Nordamerika. Variationer i priser mellan samma GPS-mottagare kan bero just på vilken karta som ingår i köpet. Tänk på vad du kommer att behöva och var noga med att se efter vad för mjukvarupaket som återförsäljaren skickar med din mottagare.

Färddator

En lista på de funktioner som GPS-mottagaren har, som till exempel medelhastighet, solens upp- och nergång samt trippmätare.

Sammanfattning

En GPS-mottagare gör livet enklare för både äventyrare och vardagsresenären. Äventyraren behöver inte längre vara osäker på sin position när han ger sig iväg från de redan trampade stigarna. Den bilburne resenären får tillgång till detaljerade kartor och vägar även i de minsta städer vilket underlättar en effektiv planering av resan. När världen kartläggs av en mottagare, behöver vi inte längre vara rädda att gå vilse på vår väg runt den.