Köpråd Accesspunkter för trådlösa nätverk

KÖPRÅD TRÅDLÖSA ACCESSPUNKTER

När du köper en trådlös accesspunkt, utökar du ditt existerande nätverk med trådlösa möjligheter.

Inledning

Att lösgöra datoranvändaren från hans/hennes skrivbord har länge varit lite av en dröm: att vara var som helst, utanför arbetet eller hemmet, och koppla upp dig mot ditt arbetes nätverk eller surfa på en laptop. Dessa trådlösa möjligheter har förändrat förutsättningarna för affärer. Fram till för några år sedan var detta inte möjligt utan ett antal tillbehör och varje land hade sin egen mjukvara för telekom och Internet access. Men nu i och med utvecklingen av trådlös LAN (lokal area network) och WiFi (wireless fidelity) har denna fantasi blivit verklighet. Bärbara datorer utrustade med en processor som är speciellt designad för denna funktionalitet kan nu automatiskt hitta åtkomliga frekvenser att koppla upp sig mot.

Detta är inte något som är specifikt just för bärbara datorer, tillverkare har utvecklat PC kort som man kan koppla till moderkortet och på så sätt göra även stationära datorer redo för trådlösa nätverk, vilket gör att det blir en sladd mindre att koppla till datorn. Något som inte bara underlättar då man vill sätta upp ett antal maskiner i ett nätverk hemma eller på jobbet, men även genom att dela flera delar dyra enheter som skrivare, bredbandsuppkoppling, lagring eller externa CD-läsare och –brännare. När du köper en trådlös accesspunkt, utökar du ditt existerande nätverk med trådlösa möjligheter.

Traditionellt v/s trådlöst nätverk
För att verkligen förstå fördelarna med trådlöst nätverk jämför vi med traditionellt nätverk. Traditionellt nätverk involverar en grupp datorer fysiskt sammankopplade med hjälp av nätverkskablar, en switch eller router till en central server. Tillgång till Internetuppkoppling ges till denna slutna grupp och användarna inom den kan kopplas till varandra, till en gemensam server och ha tillgång till Internet vid sitt skrivbord.
 
De flesta LAN har en dataöverföringshastighet på från 100Mbps (mega bits per sekund) till 1Gbps (giga bit per sekund). Genom att använda radiovågor istället för kablar kan trådlöst LAN fylla samma funktion och sammankoppla användare till en sluten grupp. Dataöverföringshastigheten vid användande av trådlöst nätverk blir inte lika hög som vid traditionella nätverk och når en max-hastighet på bara 54Mbps. Men även om hastigheten sjunker ger den här tekniken möjligheten att vara mobil och tar bort den gamla huvudvärken att trassla med kablar och fasta arbetsplatser. Både traditionellt och trådlöst använder samma nätverksprotokoll för att överföra data, d.v.s TCP/IP eller Transmission Control Protocol/Internet Protocol.

Teknik
Generellt kan man säga att termen trådlöst täcker ett brett spektrum från små datornätverk till enorma telekom-infrastrukturer som sätts upp av olika telekom operatörer. Idag baseras trådlöst nätverk på IEEE 802.11, en standard som sätts av IEEE, eller Institute of Electrical and Electronic Engineers. Denna standard ger en riktlinje för de protokoll som är inblandade i trådlöst LAN och den radiofrekvens som de använder. Utvecklingen inom denna standard har drivit fram tre ”versioner” kallade 802.11b, 802.11a och 802.11g. De olika bokstäverna kan inte ordnas efter varandra då de inte är i bokstavsordning utan i den ordning specifikationerna för varje version lanserats. Dessa standarder refereras även till som Wi-Fi.

Trådlösa standarder

  • IEEE 802.11a Möjliggör en maximal överföringshastighet på 54Mbps vid frekvensbandet 5GHz och har en räckvidd på 30 meter. Denna är inte kompatibel med den äldre 802.11b standarden vilket betyder att om ett nätverk använder 802.11b standard och vill uppgradera till 802.11a behöver ny utrustning installeras. Denna standard är utsatt för liten eller minimal störningsrisk.
  • IEEE 802.11b Möjliggör en maximal överföringshastighet på 11Mbps vid frekvensbandet 2.4GHz och har en räckvidd på 45 meter. Detta är den vanligaste standarden för trådlöst nätverk, däremot är risken hög för störningar från annan elektronisk utrustning som använder detta frekvensband, så som mikrovågsugnar och trådlösa telefoner.
  • IEEE 802.11b+ Möjliggör en maximal överföringshastighet på 22Mbps vid frekvensbandet 2.4GHz och har en räckvidd på 45 meter.
  • IEEE 802.11g Möjliggör en maximal överföringshastighet på 54Mbps vid frekvensbandet 2.4GHz och har en räckvidd på 45 meter. Detta är den säkraste av dessa tre standarder och ligger på samma frekvensband som 802.11b. Den är bakåtkompatibel med 802.11b enheter.
  • BluetoothMöjliggör en maximal överföringshastighet på 0.5Mbps vid frekvensbandet 2.4GHz och har en räckvidd på 9 meter.

DHCP-stöd
(Dynamic Host Configuration Protocol) – Ett protokoll som låter en enhet i nätverket (kallad DHCP-server) tilldela tillfälliga IP-adresser till de andra nätverksenheterna (vanligtvis datorer).

Inkapslingstyp
Möjliggör en maximal överföringshastighet på 54Mbps vid frekvensbandet 5GHz och har en räckvidd på 30 meter. Denna är inte kompatibel med den äldre 802.11b standarden vilket betyder att om ett nätverk använder 802.11b standard och vill uppgradera till 802.11a behöver ny utrustning installeras. Denna standard är utsatt för liten eller minimal störningsrisk. Den största frågan som denna utbredda acceptans av trådlösa nätverk väcker är den om säkerhet. Företag är oroliga för att utomstående ska kunna hacka eller tjuvlyssna på deras trådlösa nätverk genom att använda liknande utrustning eller bandbredd. Både hårdvarutillverkare och mjukvaruutvecklade försöker lösa detta.
 
Utvecklad från standarderna ovan kommer 802.16a eller Wi-Max snart att komma ut. Som du kan se i tabellen har alla standarder sina begränsningar, så valet är inte alltid uppenbart. IEEE 802.11b och IEEE 802.11g är de vanligaste tack vare deras låga kostnad och stora bandbredd. Eftersom de använder samma frekvensband som t.ex Bluetooth och trådlösa telefoner är de dock utsatta för störningar vilket kan göra IEEE 802.11a till ett bättre val. En annan fördel med att välja denna standard är att eftersom de flesta nätverkskort stöder IEEE 802.11b och IEEE 802.11g så är antalet potentiella inkräktare i ditt nätverk mindre.
 
Om du redan har trådlösa nätverkskort i dina datorer bör du så klart välja en accesspunkt med samma standard som dem då det annars kan bli kostsamt att ersätta alla nätverkskort.

Accesspunkter
Trådlösa accesspunkter är den avgörande Iänken i ett traditionellt/trådlöst nätverk. Det är dessa som kommunicerar data från det traditionella mediet, d.v.s. kabeln, till det trådlösa mediet, d.v.s. radiosignalen som sänds på en bestämd frekvens. Accesspunkter finns tillgängliga i olika kombinationer med en radiobasstation för att sända data till adaptern, en router för att koppla upp mot Internet, en 10/100Mbps Ethernet port för att koppla datorn med datakablar och USB eller en parallell port för att koppla en skrivare trådlöst. Då ingen tillverkare erbjuder en accesspunkt med alla dessa funktioner; leta efter den som bäst passar dina behov!

PriceRunner optimerar ditt sökande
Då du letar efter en trådlös accesspunkt för ditt trådlösa nätverk på PriceRunner kan sökningen smalnas av med hjälp av vissa paramterar som namn, pris, inkapslingstyp, standard, trådlös överföringshastighet, LAN-portar, maxfart för nätverksdataöverföring, DHCP-stöd och Bluetooth-stöd. Om du är osäker på vilken standard ditt nätverk använder fyll inte i dessa parametrar, välj istället relevant trådlös dataöverföringshastighet och sökningen visar motsvarande standarder. Det är det lättaste sättet för nybörjare att söka upp accesspunkter. För de som behöver uppdatera sitt existerande kabelbaserade nätverk, välj LAN-ports-filtren. Du kan välja max 4 LAN-portar och hitta en ekonomiskt passande accesspunkt för din nuvarande nätverkstopologi.

Sammanfattning
De flesta trådlösa nätverk är baserade på antingen IEEE802.11g eller 802.11b standarderna då de är lätta och billiga att sätta upp och Hot Spots eller allmänna zoner där trådlös access är gratis baseras också på dessa två standarder. Eftersom säkerheten är ett orosmoment för de flesta trådlösa nätverksanvändare, leta efter adaptrar som stöder 128-bitars kryptering, jämfört med 40-bitars som kommer som default. Med Wi-Fi kan du säga farväl till skräpande kablar i hemmet eller på kontoret.