Köpråd Bärbara datorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin bärbara datorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa bärbara datorer

Bärbara datorer är nästan lika vanliga som mobiltelefoner idag. Nästan alla har behov av en och nästan alla har därför också en. De är viktiga arbetsverktyg för både privat och professionellt bruk. Självklart finns det en hel uppsjö av tillverkare, modeller, funktioner och tekniker som man måste lära sig en del om när man är ute efter att införskaffa en ny bärbar dator. Här tittar vi närmre på några av de viktigaste sakerna att ha koll på inför ditt stundande köp av en bärbar dator.


Typ

Förutom den traditionella modellen av bärbara datorer, där du fäller upp skärmen likt ett lock för att få tillgång till tangentbord och skärm, finns det idag också något som kallas för hybriddatorer. En hybriddator är både en bärbar dator och en surfplatta i ett, du kan med andra ord koppla bort tangentbordet och använda skärmen med touch-funktion separat. Det finns fördelar och nackdelar med detta. Fördelarna är kanske uppenbara; denna typ av dator är väldigt liten och smidig. Dessutom får du ju två prylar i en, vilket bland annat är billigare än inköp av två separata enheter. Nackdelarna är att dessa datorer ofta är något enklare än vanliga bärbara datorer och till exempel inte klarar av lika avancerade grafiska program och spel. Att de ju är mellanting mellan dator och surfplatta leder till att de har kompromisser åt båda hållen, så som begränsade tangentbord och små skärmar. De kan även upplevas vara svåra att arbeta med i knäet när du exempelvis sitter på tåget.


Skärm

Det är inte lätt att hitta den perfekta skärmstorleken för sin bärbara dator då det oftast innebär kompromisser. En större skärm är bättre, men då blir också datorn större, tyngre och klumpigare. En mindre skärm är smidigare och lättare, men du får inte samma upplösning och storlek som med en större skärm. Här måste man ha i beaktande hur pass mobil datorn behöver vara. Ska man ha med den på tåget varje dag eller kommer den mestadels ligga hemma? Normal skärmstorlek för en bärbar dator brukar ligga någonstans runt 15 tum, medan en hybriddator vanligtvis ligger någonstans runt 11-13 tum.

Pekskärm är något som alla hybriddatorer har, men det förekommer också på vanliga bärbara datorer, vilket kan vara användbart i vissa fall. En del bärbara datorer har också vridbar skärm så att du enkelt kan vrida skärmen åt någon sida om du t.ex. vill visa något för personer som sitter bredvid dig.


Hårddisk

Hårddiskstorlek är viktigt att ha koll på vid inköpet av nya datorer. Hårddiskens storlek avgör hur mycket lagringsutrymme du har på din dator. Storleken anges i bytes, vanligtvis i giga- eller terabyte. Normalt är en hårddisk på en bärbar dator någonstans runt 500 gigabyte. Det kan vara klokt att titta på en modell med större kapacitet om du vet att du använder mycket lagringsutrymme genom att till exempel installera mycket program, spara många bilder i obehandlade format, eller dylikt. Det finns bärbara datorer med inbyggda hårddiskar på upp till 2 terabyte, vilket ger mer än tillräckligt med minnesutrymme för de flesta konsumenter.

Det finns två typer av hårddiskar, HDD och SSD. Skillnaderna innebär i regel att SSD-hårddiskar är snabbare än HDD, men då också kostar lite mer. Det finns även bärbara datorer som kombinerar de båda teknikerna.


RAM-minne

RAM-minnet är datorns arbetsminne och avgör till stor del hur snabbt datorn arbetar. Nuförtiden är det vanligt med en storlek på antingen 4 eller 8 gigabyte, men precis som med hårddisk så bör man analysera sitt framtida användande av datorn. Vid behov kan man gå upp eller ner ett steg till 2 respektive 16 gigabyte, även om det vanligtvis inte är nödvändigt för så kallat normalt bruk.

Minnestypen som används som RAM-minne kallas för DDR. Liksom övrig datorteknik är även detta en teknik som ständigt utvecklas. Det vanligaste idag är att man använder DDR3-teknik, vilket ersatte den tidigare DDR2-tekniken. I sin tur kommer denna att fasas ut av DDR4-tekniken, som redan finns i en del bärbara datorer.


Optisk enhet

Med optisk enhet avses den mediaspelare/läsare som finns inbyggd i datorn. I vanliga fall rör det sig om en DVD-spelare med möjlighet att även skriva eller bränna DVD-skivor. Men det finns även bärbara datorer med till exempel inbyggd Blu-Ray-spelare. I många datorer sitter det ingen spelare alls, vilket man kanske lätt glömmer bort att kontrollera om man gör ett spontanköp.


Sammanfattning

För den vanliga konsumenten räcker allra oftast en dator med normal konfiguration. Väljer du en dator med till exempel 4 GB RAM-minne, 500 GB hårddisk och en 2.2 Ghz-processor kommer du antagligen bli nöjd med ditt köp. Men om du redan vet att du har särskilda behov, kan det vara värt att titta på mer avancerade prylar än dessa. Samma sak gäller angående skärmstorleken. Det är ingen slump att storlekar runt 15 tum är allra populärast, då dessa kan sägas vara den bästa kompromissen.

I slutändan är det självfallet upp till dig att fatta det grundläggande beslutet om det verkligen är en traditionell bärbar dator du ska ha, eller om du kanske har bättre nytta av en hybriddator. Inte det lättaste valet!