Köpråd Bärbara datorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin bärbara datorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Bärbara datorer

Det är insidan som räknas

Bärbara datorer kommer i alla former, färger och storlekar och de tekniska specifikationerna skiljer sig åt mellan de olika modellerna. Priserna sträcker sig från 2 000 kronor till 40 000 kronor men för det mesta innehåller de samma grundläggande delar. Här är de viktigaste:

Processorn

Processorn är datorns hjärna. När man talar om prestanda menar man ofta processorns hastighet, vilken mäts i gigahertz (GHz). Vanliga processortillverkare är Intel och AMD. Vissa processorer är väldigt snabba, men ofta på bekostad av sämre batteritid och högre temperatur.

Arbetsminnet (RAM)

Datorns arbetsminne, eller RAM-minne (Random Access Memory), sparar data tillfälligt medan du använder datorn. Ju mer arbetsminne datorn har, desto snabbare kan processorn arbeta. Med mer arbetsminne under huven kommer du märka att datorn fungerar bättre i största allmänhet. 2 gigabyte arbetsminne är ett absolut minimum, men de flesta datorer har 4 gigabyte som standard.

Lagring

Hårddiskar sitter i de flesta bärbara datorer, medan så kallade Ultrabooks (lätta och tunna bärbara datorer) ofta har ssd-diskar. En ssd-disk är dyrare men snabbare. Vanligtvis mäter man datamängden i gigabyte (GB).

Skärm

Den vanligaste upplösningen, det vill säga hur många pixlar skärmen är uppbyggd av, är idag 1366 x 768 pixlar. Med högre upplösning ser text och bilder skarpare ut. Dessutom får du mer plats på skärmen.

Batteritid

Batteritiden är förstås en av de viktigaste egenskaperna hos en bärbar dator. Visserligen använder många sin bärbara dator hemma med strömsladden inkopplad och då är batteritiden inte lika viktig. En bra batteritid är minst fem timmar. Tänk på att du kan förlänga batteritiden genom att stänga av vissa funktioner som du inte använder för tillfället, som t.ex. trådlöst nätverk.

Optiskt media

Många moderna bärbara datorer saknar cd/dvd-brännare. Idag är optiska lagringsmedia ofta valfria tillbehör som kan användas för att installera mjukvara, bränna backuper, importera cd-skivor eller kolla på dvd-filmer. Många bärbara datorer i det högre prisspannet har blu-ray-spelare och hdmi-utgång så att du kan ansluta till din tv.

Internetanslutning

För att använda Internet på din bärbara dator måste du ha ett inbyggt modem, en Ethernet-anslutning, Wi-Fi eller mobilt bredband. Nästan alla bärbara datorer har Ethernetanslutning och Wi-Fi-mottagare, medan dyrare datorer också har inbyggd Bluetooth-anslutning.

Med mobilt bredband är du inte beroende av att det ska finnas ett trådlöst nätverk i närheten. Om du har för avsikt att i första hand använda din bärbara dator för att surfa på Internet kan det vara värt att titta på en surfplatta istället. De erbjuder en liknande upplevelse i en kompaktare design.Kategorier

Vad är viktigast för dig? Är det prestanda, pris, design, bärbarhet, anslutningsmöjligheter, batteritid eller extra finesser?

Här är några populära datortyper så att det ska bli lättare för dig att jämföra:

Ultrabook/resedator

Ultrabook är ett registrerat varumärke som ägs av Intel. Några av kriterierna för Ultrabook är max 18 millimeter i tjockleck för 13,3-tumsmodeller eller mindre och max 21 millimeter för 14-tumsmodeller eller större, minst 5 timmars batteritid och en maxvikt på 1,5 kg (den sista punkten uppfylls inte alltid).

Idag är de flesta Ultrabooks på 13,3 tum, men snart kommer det fler med både mindre och större skärmar. Eftersom de är så kompakta har de i regel färre anslutningsmöjligheter och medioker grafikprestanda. Prestandan, i övrigt, är riktigt bra för kontorsapplikationer och film m.m.

Kännetecken:

 • Skärmen är oftast 13,3 tum
 • Tunn: max 21 mm
 • Lätt: max 1,5 kg
 • Levereras ofta med en ssd-disk

Du som reser mycket behöver en dator som klarar sig i ur och skur, med bra prestanda och bra säkerhetsfunktioner. Anslutningsmöjligheterna är en annan viktig faktor. Ofta har dessa datorer stötdämpade hårddiskar och spillsäkra tangentbord.

Bärbar dator för hemmet

Många av oss använder den bärbara datorn i hemmet för att göra allt från att surfa på Internet till att lagra bilder och musik, göra läxor och streama video. Du behöver en mångsidig dator som är lätt att flytta från rum till rum samtidigt som den måsta ha tillräckligt bra prestanda.

Kännetecken:

 • Processor: Intel i3 eller AMD A4/A6
 • 4 gigabyte arbetsminne
 • 500 gigabyte lagringsutrymme
 • Skärm: 14-16 tum
 • DVD-brännare

Istället för stationärt

Större bärbara datorer har ofta fler funktioner, större skärm och större tangentbord, fler anslutningsmöjligheter och snabbare processorer – men de är också tyngre. För de allra flesta kan den här typen av bärbara datorer ersätta en stationär dator i hemmet eller på kontoret. De passar bra för dig som spelar dataspel eller jobbar med webbdesign, digital konst, ljud eller video.

Kännetecken:

 • Vikt från ca 2,4 kg
 • Skärm från 15,6” till 17”
 • Upplösning: 1680 x 1050 till 1920 x 1080 pixlar
 • Lagringskapacitet: 250 GB – 2 000 GB
 • Batteritid: 3-5 timmar (oftast)

Speldator

PC-spelare är fortfarande de mest diskriminerade när det kommer till bärbara datorer, och många föredrar fortfarande stationära varianter. Seriösa gamers kräver hög grafikprestanda och bra kylning kylning för långa och krävande spelsessioner.

Kännetecken:

 • Snabb processor som t.ex. Intel i7 2,3 GHz med turbo-funktion
 • Snabbt grafikkort som t.ex. Intel Geforce GTX 660M eller bättre
 • 8 gigabyte arbetsminne
 • Skärmstorlek: 15,6” – 17”
 • Vikt: från 3 – 4,5 kg