Köpråd Skrivare


De tre populäraste produkterna inom kategorin skrivare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa skrivare

För att du ska kunna hitta en skrivare du gillar behöver du kanske först ta reda på mer om de olika varianter av skrivare som finns på marknaden. För vissa kan det räcka med en enkel bläckstråleskrivare, men för andra som kanske jobbar hemma eller har andra typer av behov kan det vara bättre med en skrivare som har flera funktioner eller speciella egenskaper. Avancerade skrivare som exempelvis även kan skanna och faxa har ett högre pris jämfört med de enklare skrivarna. Du bör med andra ord inte blint kolla på det billigaste priset, eftersom det finns många typer av skrivare. Tänk istället på vilka användningsområden din skrivare behöver ha och reglera priset därefter. Med hjälp av våra köpråd kan du enklare få en uppfattning om vilka skrivare du har att välja mellan och varför du bör välja en viss produkt.


Vilken skrivare bör du välja?

Det finns många skrivare på marknaden och att välja ut en kan kännas som ett svårt beslut. Den vanligaste skrivaren är bläckstråleskrivaren. Denna typ av skrivare använder sig av en eller flera patroner i CMYK-färger, det vill säga Cyan (blått), Magenta (rosa), Yellow (gult) och Key colour (svart). Dessa ger utskrifter av hög kvalitet när det kommer till färg. När en patron tar slut eller har torkat på grund av att den inte använts under en lång period måste den bytas ut. Vissa skrivare använder sig av en patron med fyra färger medan andra har en patron för varje färg. Skillnaden mellan dessa skrivare är att en flerfärgspatron måste bytas ut när en av dessa färger har tagit slut, oavsett om de andra färgerna fortfarande finns kvar. Med enfärgade patroner behöver du bara byta ut den patron som är tömd. Det är just patronbytet som gör att bläckstråleskrivare är dyrare i drift än exempelvis laserskrivarna.

Om du vet att du behöver skriva ut större mängder är en laserskrivare ett prisvärt och smart alternativ. Laserskrivaren har en högre inköpskostnad men är å andra sidan billigare i drift än en bläckstråleskrivare. Den kan dessutom oftast skriva ut snabbare och i minst lika god kvalitet som en bläckstråleskrivare. Något som skiljer laserteknik från bläckstrålar är att laserskrivaren använder ett pulver av kol. Eftersom pulvret inte torkar kan du ha skrivaren stående länge utan att något påverkas. Om du endast ska skriv ut papper med svart-vit text kan du välja en monolaser. För dig som ändå vill kunna skriva ut i färg finns färglaser. Utskrifter med en laserskrivare blir oftast väldigt tydliga, jämna och detaljrika. Även här används färgskalan CMYK. När en kassett med en viss pulverfärg tar slut måste den bytas ut.


Avancerade skrivare

Om du vill kunna använda din skrivare till flera saker bör du istället satsa på en multifunktionsskrivare. Multifunktionsskrivare används ofta på kontor och skolor, eftersom de inte bara skriver ut dokument utan även skannar, kopierar och faxar. En del multiskrivare är dessutom extra snabba och kan skriva ut mer än 20 sidor per minut. Det finns även varianter av multiskrivare som inte är riktigt lika snabba, men som ger hög kvalitet när du skriver ut färgbilder. Det bästa med att välja en multiskrivare är att du får allt du behöver i en och samma apparat.

För dig som vill skriva ut foton i hög kvalitet finns många bra och prisvärda fotoskrivare på marknaden. Även multiskrivare med fotofunktion finns att köpa. Fotoskrivare levererar bilder av hög kvalitet och med bra färger, dock krävs speciellt papper för bästa resultat. En del varianter kan du koppla direkt till mobilen eller kameran för en enklare överföring av bilder. Vissa fotoskrivare och multiskrivare kan till och med kopplas till olika appar, som exempelvis Facebook och Picasa, för att lättare kunna skriva ut bilder från nätet.


Stor eller liten skrivare?

Förutom att skrivare finns att köpa med mängder av olika egenskaper, behöver du också besluta vilken storlek du vill ha. De allra flesta köper skrivare som hanterar A4-storlek, den vanliga pappersstorleken, men om du exempelvis vill skriva ut stora bilder eller affischer finns det även andra alternativ. Det finns större skrivare som skriver ut både på vanliga, stora papper och på rulle. Denna sortens skrivare kräver oftast fler patroner eller färgkassetter än vanliga skrivare eftersom de använder mer färg, en bläckskrivare skulle exempelvis behöva cirka nio stycken patroner.

Vill du tvärtemot ha en mindre skrivare finns det många modeller att välja på. En liten skrivare är perfekt för dig som vill kunna skriva ut vykort och små papper. Till skillnad från många andra skrivare där vanliga bläckpatroner används, kör dessa små skrivare ofta både papper och bläck på en och samma gång. Om du bor litet eller vill kunna ta med dig skrivaren är dessa mindre varianter bra alternativ.


Att skriva ut foton på bästa sätt

Att skriva ut just foton kräver lite mer än bara en bra skrivare. För en bra utskrift behövs en bra skrivare med hög upplösning. Upplösningen är ett sätt att se hur kvaliteten på bilden du skriver ut blir. Ju högre upplösning skrivaren har, desto mer detaljerad blir utskriften. Enheten som används för att visa upplösningen heter DPI, vilket står för "dots per inch" och översatt blir prickar per tum. Om du vill skriva ut foton behöver du ha en skrivare som har högre upplösning, från minst 300 dpi och uppåt. Förutom skrivaren så måste även själva bilden vara av hög kvalitet, något som beror på både kameran och kamerans inställningar. En lågupplöst bild tagen med en vanlig kamera ger inget imponerande resultat vid utskrift, oftast så blir bilden istället pixelerad eller suddig. Då kan det vara smart att skriva ut en mindre bild istället.


Varumärken

De vanligaste märkena för skrivare är HP, Epson och Canon. Kanske använder du redan produkter från något av dessa varumärken? Alla varumärken har sina olika fördelar och prisnivåer, men vårt råd är att alltid välja skrivaren efter funktionerna i första hand.