Köpråd Skrivare


De tre populäraste produkterna inom kategorin Skrivare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

En guide för att köpa den rätta skrivaren

Oavsett om du behöver en skrivare för hemmet eller kontoret, är det viktigt att se till att du väljer en som är pålitlig och passar dina behov perfekt. Men med så många olika typer av skrivare att välja bland kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Ta en titt på vår guide för att köpa rätt skrivare för att säkerställa att du väljer den perfekta skrivaren för att passa dina behov.

Här kan du läsa våra energi- och miljötips för skrivare

Fyra huvudtyper av skrivare

I dag finns det fyra huvudsakliga typer av skrivare på marknaden och var och en av dem har sina fördelar och nackdelar. Följande tabell illustrerar för- och nackdelarna med varje typ av skrivare:

Skrivartyp Fördelar Nackdelar
Bläckstråleskrivare - Relativt lågt pris
- Högkvalitativa utskrifter
- Kan vara långsam
- Vissa billigare modeller ger en lägre kvalitet på utskrifterna
Laserskrivare - Skriver ut text mycket snabbt
- Låga driftskostnader
- Kan snabbt skriva ut många utskrifter
- Inte så bra på att skriva ut bilder
- Dyrare än bläckstråleskrivare
Multifunktionsskrivare - Kombinerad skrivare/scanner och kopiator
- Kompakt
- Multifunktionell
- En del modeller kan skriva ut webbsidor direkt
- Långsammare än en laserskrivare
- Kan vara dyr
Fotoskrivare - Perfekt för att skriva ut digitalfoton
- Skriv ut direkt från din kamera utan att överföra bilderna till din dator
- Välj och redigera bilder på en LCD-skärm utan att använda din dator
- Kan vara långsam, inte bra för kontorsanvändning
- Kan vara dyrare, skrivarpapper kan också vara dyrare om det är i fotokvalitet

Funktioner och egenskaper

Olika skrivare har olika funktioner och egenskaper som det kan vara bra att veta något om då du ska välja den rätta skrivaren för dig.

Upplösning

Upplösningen i en skrivare betyder den detaljnivå som den skapar. Att veta vad upplösningen i en viss skrivare är kommer att hjälpa dig att förstå vilken kvalitet på utskrifterna som den kan prestera.

Detta mäts genom DPI eller punkter per tum, vilket du borde kunna hitta på skrivarens förpackning eller i informationen på webbplatsen om du köper på nätet.

Om du bara ska skriva ut dokument så är 300x300 dpi lagom, men om du däremot vill skriva ut högkvalitativa bilder så bör du inte välja DPI på mindre än 1440x720.

Hastighet

Hastigheten på en skrivare mäts genom antalet sidor som den kan skriva ut per minut. Detta kallas för PPM eller sidor per minut. Detta är baserat på hur snabbt din skrivare producerar ett stycke svart och vit text och inte för att skriva ut foton, så se till att du tar hänsyn till detta när du ska fatta beslut.

Anslutbarhet

Du kan ansluta skrivaren och datorn på två olika sätt, antingen via en kabel eller via en USB (universal serial bus). Idag använder majoriteten av alla skrivare en USB-anslutning, men det är fortfarande möjligt att hitta äldre modeller som ansluts med kablar. Däremot kan det vara mycket enklare att använda en USB. Om du redan har massor av USB-minnen som är anslutna till datorn bör du se till att du har en extra ingång för din nya printer.

Trådlös utskrift

Trådlös utskrift blir mer och mer populärt, särskilt eftersom så många människor nuförtiden arbetar hemifrån. En trådlös skrivare tillåter användaren att trådlöst ansluta till maskinen med vilken internetaktiverad enhet som helst, t.ex. en mobiltelefon eller en surfplatta. Detta innebär att du kan skriva ut dokument från en trådlös maskin var du än befinner dig i världen, förutsatt att du har en internetuppkoppling.

E-utskrift

E-utskrift är det nästa steget efter trådlös utskrift. Användare kan skicka sina dokument som ska skrivas ut direkt till skrivaren genom e-post, så det finns inget behov för att en dator ska vara ansluten till den.

Faxning

Om du driver ett företag kan faxning fortfarande vara ett nödvändigt alternativ. Många skrivare är även utrustade med ett reservminne, vilket är perfekt för ett kontor.

Scanning

De flesta multifunktionsskrivare har även en scanningsfunktion som gör att du kan scanna och skriva ut dokument. Majoriteten av skrivarna omvandlar automatiskt scanningen till en PDF-fil som är idealisk för att skicka information och fakturor etc. till kunder.

Bläck

Oavsett om du planerar att använda din skrivare hemma eller på kontoret så lönar det sig att investera i bläck av bästa möjliga kvalitet om du vill att det ska hålla längre och ge ett bra resultat.

Många köpare lockas av billigare bläck, men att välja de billigaste alternativen kan ofta vara ett dåligt val eftersom de inte kommer att producera så hög kvalitet på utskrifterna som ett dyrare alternativ. I många fall kan en skrivare som verkar dyrare i själva verket vara billigare att använda i längden eftersom bläcket kanske är billigare, så om du vill tjäna så mycket som möjligt på köpet bör du även kolla upp kostnaderna för bläck.

Bläckpatroner

När det gäller bläckpatroner kan du välja mellan tillhörande ersättningspatroner från tillverkaren av din egen skrivare, nya bläckpatroner tillverkade av andra företag eller återvunna bläckpatroner. Återvunna bläckpatroner är i allmänhet billigast att köpa och dessutom mycket bättre för miljön.

Toner

Toner används oftast i laserskrivare och kan köpas från tillverkaren av skrivaren eller från andra företag. Toner är i allmänhet ganska billiga och kan räcka en lång tid beroende på mängden utskrifter du gör.