Köpråd Stationära datorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin stationära datorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer stationär dator

Oavsett vad du behöver din dator till, oavsett om det gäller arbete, skola, surfa på internet, spela spel eller ta hand om ditt eget företag, så är det en stor investering som måste övervägas noga. Fatta fel beslut och du kan mycket väl hamna i den situationen att behöva uppgradera eller förbättra datorn senare. Så innan du köper är det mycket viktigt att du frågar dig själv precis vad du verkligen behöver. För att hjälpa dig med detta, har PriceRunner.se förberett en del frågor att tänka på innan du köper datorn.

En dator för privat bruk eller för arbete?

Om du vill ha en dator främst för att lyssna på musik, spela dataspel och surfa på internet, kommer storleken på minnet och hastigheten på processorn spela roll. Om du däremot enbart vill göra beräkningar och skriva word-dokument så väger inte dessa komponenter så tungt. Men om ditt arbete kräver avancerad grafik och utforma program kommer det ställas stora krav på snabbhet och minne så att du kan använda ett grafikprogram.

Surfa på internet

För att kunna surfa på internet behöver du en dator med ett nätverkskort. Du behöver även en webbläsare och en internetleverantör. Nu för tiden har de flesta datorer redan ett inbyggt nätverkskort, och de flesta kommer också med en förinstallerad webbläsare.

Är du en regelbunden användare av datorer eller nybörjare?

Om du är en regelbunden användare av datorer kan du bygga din egen dator efter dina egna krav, men som nybörjare är det lättare att välja en av de många kompletta paket som finns tillgängliga. Det är viktigt att tänka på saker som kundservice, garantier och kundsupport, eftersom du kan behöva hjälp att installera din dator.

Tekniska komponenter:

Processor

Även de långsammaste processorerna idag är mycket snabbare än de processorer för några år sedan. Tekniken förbättras hela tiden, och idag är den snabbaste på 3500MHz, eller 3,5GHz. Hastigheten på datorn uttrycks i megahertz (MHz). Rekommendationerna för den normala användaren är att välja en medeldator, eftersom den senaste tekniken ofta är mycket dyrare medan den billigare änden av marknaden snabbt blir utdaterad. Du bör vara medveten om att hastigheten på processorn inte är den enda faktorn som avgör hur snabb en dator är. Nu för tiden är det ofta så att processorer har flera kärnor, vilket gör den snabbare. Dessutom finns många typer av olika processorer som Pention i5 och i7, AMD Opteron, Phenom och FX. Dessa typer är utformade för att passa olika typer av användning, och är konstruerade för att maximera grafikprestandan medan andra syftar till att uppnå hög prestanda i förhållande till kostnad.

RAM (Random Access Memory) / Internminne

RAM eller internminnet är en mycket viktig komponent i datorn. Ju mer internt minne maskinen har, ju fler program kan vara öppna samtidigt. Massor av RAM-minne kan också kompensera för brister i andra komponenter som annars skulle bromsa maskinen. De flesta datorer levereras idag med 4096 MB, vilket ofta är tillräckligt för en vanlig användare. Om du vill spela dataspel eller håller på med avancerad grafik eller programanimation är det bäst att satsa på 8192 MB.

Grafikkort

Grafikkortet gör att bilden visas på bildskärmen. Den arbetar i huvudsak tillsammans med processorn och det interna minnet för att skapa grafik. Om du ska använda datorn för främst surfa och ordbehandling, är ett enklare grafikkort tillräckligt. Avancerade användare och spelare bör välja en mer avancerad lösning, eftersom spel och vissa program är i behov av extra kraft från grafikkortet. När du väljer ett grafikkort är det inbyggda minnet på kortet viktigt. De flesta kort har idag minst 1024MB inbyggt minne.

Hårddisk

Att besluta storleken på hårddisken till datorn är avgörande, framförallt eftersom det avgör hur mycket information din maskin kan lagra. En liten hårddisk kan vara nära fullt efter en installation av operativsystem, och andra grundläggande program. Om du vill installera många spel, program, ha bilder och filmer etc är det viktigt att köpa en dator med en tillräckligt stor hårddisk för att möta dina behov. Stationära datorer idag brukar komma med 120-320GB eller ännu högre. Den högsta på marknaden just nu 2TB (2000GB).

Moderkort

Moderkortet är en av de viktigaste komponenterna i en dator. Det är via denna som datorns komponenter strålar samman. Minne, grafik, dataöverföring, lagring kontrolleras via moderkortets komponenter. Det är moderkortet som avgör hur många portar du kan ha i datorn. Det avgör också hur snabba komponenterna blir. Det som påverkar datorns hastighet är processor- och RAM-socklarna, och dessa är de viktigaste komponenterna i ett moderkort.

Operativsystem

Detta är det primära programmet som körs på datorn. De flesta datorer måste ha ett operativsystem för att köra andra program. Operativsystemet är skyldigt att utföra alla grundläggande funktioner i datorn. Till exemplen identifiera musens och tangentbordets signaler, vidarebefordra data till skärmen, hålla reda på filer på hårddisken och kontrollera enheter som hårddiskar och skrivare. Alla andra program måste skrivas efter ett operativsystem, så valet av operativsystem bestämmer i stor utsträckning de olika program du vill köra. De mest populära operativsystemen idag är Windows 7 och Mac OS X. Windows används till PC-datorer och är mest populärt för hemdatorer. Mac OS är för Mac-datorer och är särskilt bra för personer intresserade av att skapa grafik, film eller musik.

BD/DVD/CD-ROM

Nästan alla datorer idag har en inbyggd DVD-spelare, och de allra senaste kommer nu med Blu-ray (BD) också. Kvalitén är aningen annorlunda, och om man vill ha det bästa så ska man välja en dator med Blu-ray. Om man dessutom ska bränna ut filmer och andra filer så ska man se till att datorn har just en brännare. När du köper en DVD-brännare, kan det också vara bra kolla en Dual Layer en. Som namnet antyder, skriver en dual layer DVD-brännare på båda sidor av en DVD.

Skärmen

Standardstorleken på datorskärmen är 19”. Du kan välja mellan en LCD-skärm som är relative billig, eller ta en med nyare teknik, en LED-skärm. Båda är platta skärmar, men LED-skärmen har bättre teknik enligt många. För användare som använder multimedia som är rik på grafik, tittar på DVD på datorn kan det vara bra att även skaffa ett grafikkort för att optimera visningen. Matcha upplösningen som stöds av skärmen med grafikkortets då det kan löna sig både ekonomiskt och tekniskt. Man kan optimera upplevelsen ytterligare genom att köpa en 3D-skärm. Tänk på att majoriteten av 3D-skärmar idag behöver 3D-glasögon. Var noga med att kolla om dessa medföljer i köpet annars kan kostnad för dessa tillkomma.

Chassi

Chassit är höljet runt datorn. De saker du bör överväga innan du köper en dator är hur stort du vill att chassit ska vara. Ska det stå under skrivbordet, har du i så fall plats för den där? En del datorer kommer med all teknik integrerad i själva skärmen vilket sparat en hel del plats.

Om man vill ha en tyst dator kan det vara bra att ha koll på vilket typ av chassi man har. Om man behöver många fläktar i datorn för att kyla den kan det vara bra att det finns extra ljuddämpning.

Lycka till!