Köpråd Stationära datorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin stationära datorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa stationär dator

När man börjar se sig om efter en ny dator är det lätt få känslan att man drunknar i erbjudanden, datormodeller och märkliga begrepp och förkortningar. För att underlätta för konsumenter i datorköpartankar, har vi på PriceRunner sammanställt en guide med tips och råd och viktiga saker att tänka på.

Börja med "hur" och "varför"

Eftersom datormarknaden är väldigt bred, och alternativen onekligen många, går köpet oftast lättare om man först klargör för sig själv vad man faktiskt är ute efter.

Hur mycket kommer du använda din dator? Är det till kontorsarbete, spelande, redigering och produktion av multimedia, eller bara vanligt vardagssurfande, som du kommer använda den? Har du höga krav på prestanda och teknik, eller är det något som inte spelar så stor roll? Genom att fundera lite på de här sakerna blir valet nästan direkt mycket lättare, då du på en gång kan skala bort de produkter som du vet med dig ändå inte är aktuella.

Men vilka komponenter och datoregenskaper är det då som är viktiga i olika sammanhang?

Höga krav på grafik och snabbhet? Se hit!

Vill du kunna spela nyare spel utan problem, och fullt ut kunna njuta av spelens grafik och finesser, är det framför allt grafikkortet, RAM-minnet och processorn du bör hålla koll på. Samma sak gäller dig som t.ex. tänkt redigera film, eller behandla bilder.

Grafikkortet är det som gör att grafik över huvud taget blir synlig på en bildskärm, och finns alltid med i datorer som köps i butik, men det är givetvis skillnad på grafikkort och grafikkort, och när det kommer till spelande är det viktigt att ha ett med högt inbyggt minne. Minnet räknas i gigabyte (gb) eller megabyte (mb) och det går ca 1000 megabyte på en gigabyte.

RAM-minne och processorkraft avgör hastighet

Förkortningen RAM står för "random access memory", och det så kallade RAM-minnet är enkelt förklarat ett mått på hur mycket olika saker datorn kan "ha i huvudet" på en och samma gång. Datorns simultanförmåga, helt enkelt. Den som främst använder sin dator för att skriva i Word eller surfa på nätet, behöver sällan bekymra sig över RAM-minnet, eftersom enklare program och applikationer sällan belastar det särskilt mycket. Du som däremot planerar att jobba med tyngre program eller tekniskt avancerade spel, bör satsa på en dator med högt RAM, då en sådan lättare kan utföra alla de samtidiga kommandon och uträkningar som t.ex. ett avancerat bildbehandlingsprogram eller datorspel kräver.

En tredje komponent som är viktig för gamern är processorn. Denna avgör hur snabbt en dator arbetar, och hastigheten mäts i megahertz (MHz) och gigahertz (GHz). Man bör dock inte stirra sig blind på bara hertzantalet, då vissa processorer är speciellt utformade för t.ex. spel eller multimedia och kanske kompenserar lite lägre GHz med andra egenskaper. Därför kan det vara bra att läsa på om lite olika varianter innan man bestämmer sig.

Nackdelen med snabba och kraftfulla datorer är dock att de också blir dyrare än långsammare varianter, så här får du göra en avvägning utifrån din budget. Med hjälp av PriceRunners sökfilter kan du dock lätt filtrera på pris, och sätta egna mini- och maxbelopp för vad en vara får kosta.

Prestanda mindre viktig för kontorsarbete och slösurf

Har du tänkt använda din nya dator till annat än exempelvis grafikkrävande spel eller multimediaproduktion kan du lätt komma ned i pris. Detta då internetsurf i regel inte är särskilt betungande för en dator – samma sak gäller ordbehandlingsprogram eller programvara som exempelvis Excel.

Det bästa för dig är med största sannolikhet att slå till på ett datorpaket någonstans i mitten av prisstegen. På så sätt får du en helt okej maskin som varken kostar skjortan eller riskerar att bli helt föråldrad inom bara något år. Har du trådlöst internet hemma är det dock viktigt att du är noga med att kontrollera att du köper en dator med ett nätverkskort som klarar av surf genom Wi-Fi. Ska du ladda ned många filer är det viktigt med en stor hårddisk (med ett högt antal Gb i minne), så att allt får plats på datorn.

Inget paket? Lägg då lite extra på skärmen

Köper du bara en fristående "burk", det vill säga en dator utan medföljande bildskärm, mus, tangentbord och liknande tillbehör, kan du passa på att lägga några extra kronor på en lite större och bättre skärm, eller andra tillbehör. Detta kan vara av stor nytta för dig som köper dator till hemmakontoret, då långa dagar av monotont arbete med ordbehandlaren lätt kan bli ansträngande för nacken, axlarna, armarna och ögonen. Med en lite större, reglerbar skärm, förbättras ergonomin – samma gäller vid köp av ergonomiskt anpassade möss och tangentbord. Se aktuella produktkategorier för köpråd om separata tillbehör.

Sammanfattning

Som tidigare nämnt underlättas ett datorköp om man redan från början åtminstone har ett hum om vad man är på jakt efter. Annars riskerar man lätt gå vilse i datordjungeln. Naturligtvis kan man bege sig till första bästa datorbutik och be om hjälp, men detta är ofta att avråda då säljare inte sällan gärna vill pracka på en "veckans produkt" och liknande – oavsett om dessa erbjudanden verkligen passar dig och dina unika behov – och både ser och vet att övertala kunder som kanske inte är så insatta när det kommer till datorer. Bättre då att istället i lugn och ro kunna jämföra, undersöka och fundera på egen hand.

Det är här PriceRunner kommer in i bilden. Med hjälp av guiden som du just läst, och våra sök- och filterfunktioner på sidan, kan du skala bort det som ändå inte är aktuellt för just dig, och i din egen takt läsa produktbeskrivningar och recensioner. På så sätt kan du vara säker på att du såsmåningom inte bara hittar det billigaste och mest alternativet – du kommer också hitta den dator som passar just dig.