Köpråd TV


De tre populäraste produkterna inom kategorin TV. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa TV

Skall man köpa ny TV idag kan det verka som att ge sig in i en snårig djungel. Begreppen och förkortningarna haglar tätt, men vad är egentligen vad? Och hur hittar man en TV som passar de personliga önskemålen?


Storlek

TV-skärmens storlek anges i tum. Måttet som används är diagonalen från ett av skärmens hörn till motsatt hörn. Hur stor skärm man behöver avgörs helt logiskt av hur stort rum du har och hur långt avstånd det kommer vara mellan TV-apparat och tittare. De vanligast förekommande storlekarna är 42-46 tum, vilket rekommenderas om du har 2-3 meter mellan dig och din TV. 46-50 tum passar bäst om tittarna sitter 3-4 meter bort. Att tänka på är också att det är vanligare att köparen gör misstaget att köpa en för liten TV än för stor.

Andra mått att ta hänsyn till när man köper TV är djupet. Detta har blivit mindre och mindre i takt med att nya tekniker lanserats. Skärmens djup är ofta direkt kopplat till den teknik som använts, vilket du kan läsa mer om i nästa stycke.


Skärmtyp

Det finns en del olika skärmtyper att välja mellan. Även om skillnaderna dessa emellan har minskat de senaste åren är det ändå bra att ha ett hum om vad de innebär för att kunna välja skärm efter egna behov. En sak som är klar är att alla skärmtyper fungerar bra och är lika goda alternativ för den vanlige konsumenten.

LED och LCD är två skärmtyper som bygger på samma teknik, men skiljer sig åt i hur man belyser skärmen. LED-skärmar använder lysdioder, vilket har en del fördelar gentemot traditionella LCD-skärmar. Bland annat ger detta en tunnare skärm som även är mer energisnål.

Både LED och LCD är bra allroundskärmar som även lämpar sig om man vill koppla en dator eller en TV-spelskonsol till skärmen.

Alternativt till LED och LCD finns plasmateknik. Denna passar bäst om du skall se mycket på film och sport. Plasma ger vanligtvis en bättre bild i lite dunklare rum och är även något energisnålare än LCD-skärmar. Plasmaskärmar anses också ha en längre livstid än alternativen, men de kan också vara en aning känsligare. Till exempel måste de förvaras och transporteras upprätt för att inte skadas.

Andra nackdelar med plasma-TV är att en statisk bild kan ”bränna fast” i skärmen. Detta är en av anledningarna till varför dessa skärmar bör kopplas till en dator. Dessutom är de inte lika energisnåla som LCD- och LED-skärmar. Plasmaskärmar är tjockare än enheter med annan slags teknik, och i vissa fall kan de inte monteras på väggen.

Utöver dessa typer har även vissa andra alternativ dykt upp på marknaden Till exempel erbjuds nu böjda skärmar, som enligt tillverkaren skall ge en bättre upplevelse. Men dessa anses ännu ha vissa brister och har hittills inte lyckats imponera på en bredare publik. Det finns även TV-apparater med 3D-teknik, vilket alltså gör att TV-bilden ger en illusion av djup.


Upplösning

Tidigare talades det mycket om HD-kvalité, Full HD och HD Ready. Numera diskuteras snarare upplösning i pixelhöjd; det vill säga hur många pixlar som får plats på skärmens höjd. De upplösningar som förekommer idag är 720p (kallades tidigare HD Ready), 1080p (Full HD) samt 2160p. Detta är det allra senaste och går även under namnet 4K eller Ultra HD (UHD).

Man kan sammanfatta aspekten upplösning med att högre upplösning ger en bättre bildkvalité och bättre detaljrikedom i bilden - svårare än så är det inte! Man bör också vara medveten om att t.ex. alla program som visas på TV och alla filmer man ser inte finns tillgängliga i 1080p, och i än mindre utsträckning i 2160p. Detta betyder att t.ex. en HD-TV inte automatiskt ger en bättre bildkvalité.


Övriga funktioner

Idag finns det TV-apparater med allehanda inbyggda funktioner som kan vara bra att känna till. Till att börja med erbjuds exempelvis enheter med inbyggd hårddisk, som låter dig spela in filmer och TV-program direkt på din TV. Du kan även få en inbyggd DVD-spelare för att enkelt kunna titta DVD-filmer. Till slut kan vi nämna egenskapen inbyggd kamera, en praktisk funktion om du vill använda din TV för videokonferenser eller för att föra videosamtal med nära och kära.


Sammanfattning

När du väljer en ny TV bör du alltid utgå ifrån vad du skall använda den till samt var och hur du kommer att placera den. När du vet detta kan du enkelt bestämma dig för rätt teknik respektive storlek. Utifrån denna utgångspunkt blir det lätt att lägga till övriga funktioner efter tycke, behov och budget. En bra TV-apparat i grundutförande kan vara billig, men det är också lätt att priset springer iväg om man börjar titta i det högre prissegmentet.