Köpråd TV


De tre populäraste produkterna inom kategorin TV. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer TV

Tittandet ökar

I takt med att vi har gått från sporadiska analoga sändningar till dygnet runt-tv, satellit-tv och digitalkanaler har vår tv-konsumtion ökat dramatiskt. TV-marknaden har blivit en djungel med alla nya tekniker, förkortningar och funktioner som ständigt dyker upp, vilket har gjort det extra svårt att hitta en tv som passar både din budget och dina krav.

Här kan du läsa våra energi- och miljötips för TVs

Skärmtyper

De vanligaste skärmtyperna är lcd och plasma. Tidigare var skillnaderna mellan lcd och plasma tydliga; idag är de försumbara.

Plasma är en äldre teknik än lcd och tillverkningen var mer kostnadseffektiv för större paneler. Generellt sett går det att hitta fler prisvärda plasma-tv i de större storlekarna (50 tum och större). Å andra sidan drar en plasma-tv mer ström än en lcd-tv.

Lcd med led-belysning har de senaste åren utvecklats enormt med en utmärkt bildkvalitet som resultat. En lcd-tv är generellt mer slimmad med tunnare ram, vilket gör den idealisk att montera på väggen.

Att en TV är dyr behöver inte betyda att den har bättre bild. Istället kan det vara de extra funktionerna som kostar. De flesta tv-modeller idag har 3D-stöd, men om du vill se på 3D-film och 3D-sändningar finns det pengar att spara. Samma sak gäller andra finesser som Smart-tv (se längre ner).

Lcd

Lcd-tekniken (Liquid Crystal Display) ger en slimmad och energieffektiv skärm med led-bakgrundsbelysning.

Fördelar:

 • Stort urval av skärmstorlekar
 • Stort urval av full hd-modeller
 • Energieffektiv
 • Slimmad design (tunn)

Nackdelar:

 • Inga direkta

Plasma

Den ursprungliga platt-tv-tekniken ansågs tidigare vara bättre för hemmabiolösningar. Idag finns inga märkbara skillnader i bildkvalitet.

Fördelar:

 • Högre kontrast
 • Lättare att se i dunkel belysning

Nackdelar:

 • Kan vara för tjocka för att monteras på vägg
 • Mindre energieffektiv än lcd-skärmar
 • Stillastående bilder kan ”bränna fast”
 • Mindre utbud av tv-modeller

Storlek

Hur stor tv behöver du? Det beror helt på hur mycket plats du har hemma och hur nära tv:n du kommer att sitta. Ta en ordentlig funderare!

Storlek

Skärmstorleken mäts diagonalt över skärmen från hörn till hörn. En skärm på 40 tum mäts alltså från det nedre vänstra hörnet till det övre högra hörnet på skärmen. Eftersom tv-apparatens ram kan vara bredare än skärmstorleken är det viktigt att du har tillräckligt mycket plats hemma.

Djup

De flesta moderna tv-apparater (bortsett från vissa plasmaskärmar) är smala nog att monteras på väggen, men tjockleken varierar mellan olika modeller. Generellt kan man säga att ju tunnare tv:n är, desto högre är priset. Om du vill att tv:n ska ha inbyggd DVD eller Blu-ray-spelare kan du behöva kompromissa med tjockleken.

Bildkvalitet

De flesta digitala tv-apparater har bra bildkvalitet men de tekniska specifikationerna skiljer sig åt ganska mycket. Framförallt bör du känna till begreppen HD-Ready, Full HD och 3D-TV.

Hd-sändningar finns i tre olika format: 720p (progressiv), 1080i (interlaced) och 1080p (som kräver att TV:n har stöd för Full HD).

HD Ready

En tv som är HD Ready har stöd för 720p och 1080i-sändningar, samt analog hd-signal från videokameror.

Om du är ute efter att köpa en tv med en skärmstorlek mindre än 32 tum räcker det att tv:n är HD Ready, men om du vill ha en större skärm bör du satsa på Full HD.

Full HD

Full HD innebär 1080p och ger dig de tydligaste och skarpaste bilderna på marknaden. Med en Full HD-tv och en blu-ray-spelare kan du skapa den ultimata hemmabioupplevelsen. De flesta tv-apparater är stöder Full HD.

3D

Det var inte längesedan 3D-TV kändes som science fiction, men idag finns det en mängd olika modeller ute i butikerna. 3D-TV (finns både som HD Ready och Full HD) kräver 3d-glasögon och kan endast användas för 3d-sändningar. Skulle du tröttna går det naturligtvis bra at stänga av 3D-funktionen.

Ljud

Hur bra vill du att din tv ska låta? Alternativen du har är det mest grundläggande stereoljudet, integrerat virtuellt surroundljud eller surroundljud med ett riktigt hemmabiosystem.

Stereoljud

Den mest grundläggande ljudet som finns tillgängligt på de flesta moderna tv-apparater är NICAM-stereoljud. Detta skapar en grundläggande ljudeffekt med två kanaler för en realistisk ljudupplevelse.

Virtuellt surroundljud

Om du är ute efter något lite mer avancerat än stereoljud kan du välja en tv med inbyggt virtuellt surroundljud, till exempel Virtual Dolby-systemet. Virtuellt surroundljud använder de inbyggda högtalarna för att skapa en surroundeffekt.

Äkta surroundljud

Om du menar allvar om att skapa en riktig hemmabioupplevelse ska du satsa på ett riktigt hemmabiosystem med surroundljud. Hemmabiosystemen sträcker sig från ett minimum av fem högtalare ända upp till en mer omfattande paket med trådlösa högtalare och subwoofers som placeras på strategiska platser i rummet för total närvarokänsla.

Multimedia

Smart-tv

Konceptet Smart-tv har utformats för att kombinera online-innehåll och digitala tv-sändningar på en och samma skärm. Tekniken är fortfarande ganska ny men det kan vara värt att hålla ett öga på nya modeller och se hur de smarta tv-apparaterna utvecklas.

Live Control och inspelning

Många tv-apparater kan lagra en viss mängd digitala sändningar internt. Detta gör att du kan pausa, spola tillbaka och spela in program – perfekt om du har en hektisk livsstil.

Inbyggda spelare

Om du satsar på en tv-apparat med inbyggd dvd eller blu-ray-spelare slipper du köpa spelaren separat. Att ha en kombinerad modell är naturligtvis bekvämt men priset är ofta högre så ett bra tips är att undersöka marknaden och jämföra priser innan du bestämmer dig.