Köpråd Mobiltelefontillbehör


De tre populäraste produkterna inom kategorin mobiltelefontillbehör. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa mobiltelefontillbehör

Mobiltelefontillbehör är ett område där det finns gott om alternativ och du kan i stort sett hitta precis vad som helst. Många av dessa tillbehör är praktiska, medan andra mest fungerar som en rolig (eller snygg) grej. Här tittar vi närmre på några av de vanligare mobiltelefontillbehören som finns på marknaden.


Hållare

Hållare till mobilen finns av alla de slag. Bland annat säljs bilhållare som lämpar sig ypperligt om man till exempel vill använda sin mobiltelefon som GPS-navigator. Det finns även cykelhållare tänkta för samma användningsområde, bara på cykeln. Ett annat biltillbehör är så kallade handsfree-hållare där du kopplar din telefon till bilens ljudsystem. Det gör att telefonen fungerar som en högtalartelefon, vilket är mycket smidigt när du behöver prata i telefon samtidigt som du kör bil.

Det finns även bordsstativ för att underlätta när man läser eller kollar på videoklipp på mobilen.

Flera av dessa hållare är universella och passar till de flesta mobiltelefonmodeller (och surfplattor i vissa fall) men många är också anpassade efter en specifik modell.


Handsfree

En bra handsfree är en värdefull manick om man talar mycket i telefon eller när man kör bil. Idag är hansfreen smidig och lättanvänd. Oftast är de trådlösa och ansluts till din telefon via Bluetooth-teknik, men det finns även de med sladd som kopplas till 3,5 mm-uttaget i din telefon.


Fodral

Fodral för din mobiltelefon finns i många olika former, färger och material samt med olika funktioner. Huvudsyftet med ett mobiltelefonfodral är att skydda mobilen mot stötar, repor och fall. Det finns även så kallade batteriskal där skalet dessutom fungerar som ett extra batteri och således förlänger telefonens användningstid.

Många fodral har också plats för ett par betalkort och fungerar på så vis som en mindre plånbok, vilket kan vara väldigt praktiskt. Ett annat populärt tillbehör är så kallade sportarmband. Armbandet sitter ihop med en ficka för telefonen och fästs runt armen när man sportar och kanske inte har något ficka där man kan förvara mobilen. Det tillverkas även vattentäta fodral som är mycket användbara för personer som har en aktiv livsstil och tillbringar tid i naturen – eller för dig som vill kunna ta bilder under vatten.


Skärmskydd

Skärmskydd är något de allra flesta använder på sin mobiltelefon idag. Det är en tunn, genomskinlig plastfilm som fästs på skärmen för att skydda den mot repor. När man väl har applicerat skärmskyddet ordentligt varken syns eller känns det. Dessa skärmskydd är billiga och ofta väl värt pengarna. Dessutom är de lätta att applicera och byta vid behov.


FM-sändare

En FM-sändare är en smidig liten enhet som låter dig spela upp musik från mobilen på en FM-radio, till exempel i din bilstereo eller köksradion där hemma. Vanligtvis kopplas dessa till din telefon via en 3,5 mm-sladd, eller också trådlöst via Bluetooth-teknik om radion har den möjligheten.


Mobilkameralinser

Med mobilkameralinser kan du förvandla mobilen till en systemkamera - nästan. I alla fall kan du byta linsen – eller objektivet, som det också kallas – på din mobil, och få tillgång till optiska effekter som fish-eye, vidvinkel eller tele. Hur användbart detta sedan är må vara osagt, men vid vissa tillfällen kan det kan nog vara värt lite pyssel med linsbytet för att få 12x optisk zoom på mobilen.


Teleskopskaft

Teleskopskaft, eller den i folkmun vanligare benämningen selfie-pinne, blev en riktig snackis på internet vid lanseringen. Den omdiskuterade lilla manicken sägs vara en produkt man antingen hatar eller älskar. Men visst är idén rolig, och för dig som älskar att ta selfies på dig och dina vänner är det en väldigt praktisk pryl. Den fungerar så att man fäster mobilen i pinnens ena ände och håller i den andra, så att man får ett längre avstånd mellan sig själv och mobiltelefonen när man tar ett självporträtt. Dessutom kan man använda kameran på mobiltelefonens framsida på ett effektivare sätt vid selfie-fotografering.


Mobilvantar

I och med intåget av mobiler med pekskärmar uppstod problemet att dessa inte fungerade när man har vantar på sig. Och vem vill ta av sig vantarna när det är kallt ute? Problemet löstes dock snabbt när vissa tillverkare började sälja så kallade mobilvantar med särskilt material på pekfingertoppen. På så vis kan man hantera pekskärmen utan att behöva frysa om fingrarna.


Sammanfattning

Idag är marknaden för mobiltelefontillbehör en riktig djungel. Här finns det mesta man kan tänkas behöva, men frågan är hur många av prylarna man egentligen behöver? De allra vanligaste tillbehören som också har en praktisk funktion är mobiltelefonfodral och skärmskydd. Dessa två är produkter som avsevärt förbättrar användningen och effektivt skyddar telefonen mot repor och stötar.

Viktigt att tänka på är att välja tillbehör som passar just din mobiltelefon, då många produkter tillverkas för specifika modeller. Oftast är utbudet större för populära modeller och lite mer begränsat om du har en mindre vanlig mobiltelefonmodell.