Köpråd Chassin


De tre populäraste produkterna inom kategorin chassin. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer chassi

Vi finns här för att hjälpa dig när du ska köpa ett nytt chassi. Vi har råd och information om alla nya chassin. Vi diskuterar de funktioner och specifikationer du behöver leta efter, och förklarar de saker som du behöver tänka på.

För nybörjare så kan det kännas som en ogenomtränglig djungel att ge sig in i när man ska välja ett datachassi. Man kan fråga sig vad som spelar roll och vilka specifikationer som känns mest viktiga. Som en av de mest synliga delarna av ett datorsystem, kan utseendet ha en avgörande betydelse för många.

Men det mest betydelsefulla finns under skalet, eftersom många datordelar idag redan är installerade, det är inte bara en låda helt enkelt. I slutändan påverkar lådans layout vilken typ och antal komponenter som kan installeras, samt dess kyleffekt för hela systemet.

Här kommer en guide som kommer hjälpa dig att välja rätt chassi för dina behov!

Typ

Det finns ett tiotal olika typer på marknaden idag, och vissa av dem skiljer inte så mycket åt. Storlek och innehåll är det som särskiljer dem. Du får väga in vad du vill ha inkluderat i chassit, och hur stor plats du behöver för olika komponenter. Här är de chassin som är vanligast:

Barebone

Barebone innebär ett litet datorchassi med endast nätaggregat, moderkort och kylsystem. Du måste själv köpa till processor, internminne, hårddisk och annan önskvärd hårdvara.

HTPC

Betyder Home Theater Personal Computer, och kallas även för media center. Den är som en vanlig dator, men med inriktning mot mediadelen. Den används framförallt för att se på film eller tv, spela musik eller lyssna på radio. Du kan även använda den till att surfa på internet och spela spel online.

Tower

Tower i sig innebär att chassit kan ställas bredvid bildskärmen på skrivbordet eller på golvet. Idag finns olika storlekar kallade hightower, miditower, minitower, microtower. Dessa är skrivna i storleksordning. Slimtower är en smalare version.

Open case

Precis som om man skulle översätta det rakt av betyder det ungefär öppen låda. Det är alltså ett chassi utan väggar. Detta är för att hålla datorn kallare. Baksidan av det hela är dock att hålla komponenterna rena eftersom det inte finns några väggar som håller smutsen borta.

Rackmonterad

Dessa ska alltså monteras i rack, och väger oftast en hel del. De säljs oftast till företag och placeras i serverrum.

Design

Design handlar om mycket mer än bara färg och utseende. Beroende på vad du väljer för design så kan det ha en inverkan på allt från hur mycket du får plats med, till hur bra cirkulation det är i chassit.

Uttagbara fack

Dessa kan vara behändiga och gör det lättare att flytta runt komponenter i chassit. Tack vare att många av dem är vadderade så får man också ner ljudnivån.

Uttag på framsidan

Detta kan vara behändigt att ha av många orsaker. Framförallt är det USB-uttag som kan kännas intressant. Nu har det dessutom blivit mer och mer vanligt att USB 3.0 placeras även på framsidan av chassit. Även ut- och ingångar för ljud, samt Firewire kan vara av intresse att ha lättåtkomligt.

Formfaktor

Formfaktorn är en moderkortsstandard som bestämmer storleken på chassi och vilka anslutningsmöjligheter som ska finnas och var de ska vara placerade. Genom åren har det funnits ett stort urval av olika faktorer, och bland de största har det varit ATX, BTXoch ITX. Sedan har det skapats olika versioner av dessa i mini- och micro-format. De som är populärast idag är:

ATX (305x244mm)

Står för Advanced Technology Extended, och har funnits på marknaden sedan 1995. Det finns många versioner av ATX, och de använder samma standard för monteringshål och nätaggregatens placering på moderkortets bakplåt. Om ett chassi är byggt för ett vanligt ATX kan man även passa in t.ex. ett MicroATX i monteringshålet.

MicroATX (244x244mm)

Är en mindre standard av ATX och har funnits sedan 1997. Dessa kan placeras i ett chassi byggt för ATX, men däremot kan inte ATX placeras i ett chassi byggt för MicroATX. Kallas också µATX, som ibland är översatt till uATX och mATX.

MiniITX (170x170mm)

MiniITX är kompatibel med bland annat ATX, men är mindre till storleken. Den kom ut på marknaden 2001, och har blivit mer populär med åren. Dels tack vare sin storlek, och därav också att den drar mindre el.

Platser för 2.5”, 3.5” och 5.25”

Just 2.5, 3.5 och 5.25 är väldigt vanligt att man ser i chassi-sammanhang. De står för en mätstandard för hårdvara inom datorer. Det anger alltså hur många tum själva hårdvaran är.

De används oftast för att lagra hårddiskar, men de kan också användas för USB-portar, kortläsare, fläktar och annan lagringsmedia.

Om man inte riktigt är säker på storlek så borde man köpa rack där man kan ändra vilken storlek man vill ha. Dessa är dock något dyrare än de med fast rack.

Fläktar

En annan viktig del av chassit är fläkt och antal fläktplatser. För att få en bra cirkulation i chassit måste det finnas tillräckligt med fläktar för att komponenterna inte ska överhettas. Dock kan fler fläktar också innebära högre ljudnivå.

Ett annat sätt att underlätta luftcirkulation i chassit är att man kan förvara sladdar bakom moderkortsplattan.

Ljudnivå

Mycket kan spela in när det kommer till ljudnivån på chassit. Detta är något man bör väga in när man köper produkten. Sådant som kan avgöra ljudnivå är oftast antal fläktar, om enhetsfacken är isolerade, samt vilken nätdelseffekt man väljer att använda.