Köpråd Routrar


De tre populäraste produkterna inom kategorin Routrar. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur man väljer router

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din internetuppkoppling ska du ta en titt på vår köpguide för bredbandsroutrar.

Budget

Du kan köpa en router för mindre än 300 kr, men den kanske inte har alla funktioner som du behöver så kontrollera alltid noga exakt vad routern erbjuder innan du gör ett köp. När du bestämmer dig för en prisklass bör du också ta hänsyn till kostnaden för kablar och annan utrustning som du kan behöva köpa för att upprätta routern.

Upprätta en anslutning

Det är möjligt att upprätta en anslutning till Internet via ett modem och en fristående dator, men om du prenumererar på Internet-tjänsten måste du använda rätt modem för att ansluta till denna tjänst. Ett uppringande modem fungerar med vilken uppringande internetuppkoppling som helst, men bredband använder ett antal olika tekniker så det modem du väljer måste vara rätt för den tjänst som du prenumererar på. Många bredbandsleverantörer ger också ett modem när du bestämmer dig för att prenumerera.

Kabel eller ADSL

Även om det inte är nödvändigt att förstå de tekniska skillnaderna mellan ADSL och kabel är det viktigt att veta vilket du använder så att du kan ta hänsyn till detta när du köper utrustning. Det är inte möjligt att använda ett ADSL-modem om du har kabel och vice versa, så försäkra dig om vilket du använder innan du köper ett modem. Om du är osäker på vilket du använder så ta en titt på din Internetleverantörs hemsida för att ta reda på detta.

Lägga till en router

Ett modem tillåter en dator att vara ansluten till internet, men om du har mer än en dator som du vill använda internet på så behöver du en router. Bredbandsroutrar kopplar ihop två eller flera olika nätverk och gör det möjligt för flera olika maskiner i ditt hem att ansluta till Internet.

Om du har LAN eller lokalt nätverk fungerar en router som en port mellan denna och webben, förutsatt att normerna matchas på båda sidor. Om du inte har LAN eller planerar att upprätta det du har på nytt måste du bestämma vilken utrustning du har som måste anslutas med varandra. Detta kan innefatta PC:s, bärbara datorer, surfplattor, skrivare och externa hårddiskar.

Kontrollera alltid specifikationen för en router som du köper för att kontrollera att det finns tillräckligt många portar så att du kan ansluta alla de saker som du behöver.

Trådbundet vs trådlöst

Ett trådbundet nätverk är en enkel lösning om all din utrustning är nära varandra och kablarna redan är på plats. Men om du planerar att använda utrustning som inte är nära med varandra så är trådlöst ett bättre alternativ.

Välj något med många Ethernet- eller LAN-portar när du väljer en trådlös router, så att alla dina lokala enheter kan anslutas med kabel och allt annat kan anslutas trådlöst.

Trådlösa routrar fungerar genom att ta emot och sända data, så om du ska ansluta på detta sätt måste de datorer som du använder ha en kompatibel mottagare. Du kan köpa kort för bärbara datorer som gör detta möjligt, placera ett kort i din dator eller använda en USB-adapter. Men de flesta bärbara datorer, datorer och andra enheter nuförtiden är utrustade med trådlös anslutning som standard, så du behöver förmodligen inte göra detta.

Bredbandsroutrar använder radiovågor för att skicka en signal till de olika enheterna som använder bredband i hemmet. Liksom med alla typer av radiovågor kan den bli blockerad och ju längre du är från routern desto svagare blir anslutningen. Försök att placera din router på en plats med så få hinder som möjligt för att få den bästa signalstyrkan.

Säkerhet

Internetsäkerhet är ett stort problem idag, så om du planerar att använda bredband för arbete eller om du helt enkelt vill försäkra dig om din integritet kan du välja en router med inbyggd brandvägg. När du upprättar din trådlösa router är det mycket viktigt att följa alla de säkerhetsåtgärder som anges för annars kan någon annan få tillgång till din internetuppkoppling.

När du installerar en trådlös router eller när du köper en ny dator eller laptop är det viktigt att upprätta säkerhets och antivirusprogram för att skydda din dator.