Köpråd Multifunktionsskrivare


De tre populäraste produkterna inom kategorin multifunktionsskrivare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa multifunktionsskrivare

En multifunktionsskrivare är, precis som namnet avslöjar, en enhet med flera funktioner. Vanligtvis innebär detta en kombination av skrivare, kopiator och skanner. Ofta finns även faxfunktion. Gemensamt för sådana enheter är dock att de alltid har skrivarfunktion. Dessa maskiner är såklart väldigt smidiga då man slipper ha tre olika maskiner stående på skrivbordet och istället klarar sig med en enda. Perfekt för hemmet eller det lilla kontoret med andra ord! Billigare i inköp och drift blir de också och idag är de oftast en smartare lösning än att köpa separata maskiner för varje funktion, i alla fall om man inte har speciella krav.


Skrivare

Det finns i stort sett två olika skrivartyper att välja på; bläckstråleskrivare och laserskrivare.

Bläckstråleskrivare är i regel billiga i inköp men kan bli dyrare i längden, då bläckpatronerna kostar en del och dessutom behöver bytas ut relativt ofta, speciellt om man skriver ut mycket. Väljer man en bläckstråleskrivare bör man ha koll på vilken typ av patronsystem den använder sig av. Vanligtvis finns det en för varje färg, cyan, magenta, gul och svart, och när en färg tar slut byter man ut motsvarande patron. Men det finns även så kallade enpatronssystem, där alla färger sitter i en och samma patron vilket leder till att man byter ut hela färgpatronen när en av färgerna är slut. Detta kan tyckas både ineffektivt och oekonomiskt.

En laserskrivare är inte lika billig som en bläckstråleskrivare, men i slutändan är dessa ofta ett bättre alternativ då en så kallad tonerkassett kan räckan till så mycket som 20 000 sidors utskrift innan man behöver byta ut den. Detta är alltså en halv livstids utskrifter för många. Laserskrivare finns i alla prisklasser, från enkla svartvita modeller till avancerade färglaserskrivare. Idag finns det även något som kallas för LED-laserskrivare. Fördelen med dessa är bland annat att tonerkassetten är billigare än på vanliga laserskrivare. LED-laserskrivare anses också generellt vara bättre när det kommer till utskriftskvalité och -hastighet.

Många skrivare har idag möjlighet att skriva ut dubbelsidiga utskrifter, vilket är oumbärligt om man skriver ut mängder av textdokument.

Utskriftshastigheten är en annan aspekt som är bra att ha koll på då den kan variera mycket från modell till modell. Denna anges vanligen i sidor per minut, och normalt ligger detta värde någonstans mellan 10 och 50.

Normalt är maximal utskriftsstorlek A4, men har man behov av större utskrifter finns det många som klarar A3 eller till och med större storlekar.


Skanner

Skannern i en multifunktionsskrivare handlar hos 99% av produkterna om en flatbäddskanner med en skannbar yta i A4-storlek. Det man bör ha koll på när det kommer till skannerfunktionen är upplösningen på inskanningen. Behovet av upplösning avgörs av vad du vill kunna göra med dina inskannade dokument och bilder. Vill du bara använda dessa på din dator eller publicera dem på internet räcker det med en så låg upplösning som 300 dpi, medan du behöver högre om du skall skriva ut dina inskanningar i större format. Då bör du titta på en upplösning på ungefär 1000 dpi.

Det finns även skanners av så kallad arkmatad typ. I dessa skanners dras arket du skannar in genom en springa. Denna typ av skanner lämpar sig enbart om du skall skanna enskilda ark, det går till exempel inte att skanna en sida ur en bok utan att riva loss sidan från boken.


Kopiator

När det kommer till kopiatorfunktionen är hastigheten i stort sett alltid samma som vid utskrift, dvs. vanligtvis någonstans mellan 10 och 50 sidor per minut.

Kopiatorn har ofta en zoomfunktion som gör att man kan förstora eller förminska dokumentet man kopierar. Detta värde anges oftast i procent, där 100 är 1:1-format och 25 således är en fyra gångers förminskning.


Fax

Faxfunktion är ganska vanligt i multifunktionsskrivare och det man bör ha i åtanke här är faxens hastighet och sidminne. En fax skickar vanligtvis en vanlig A4-sida på mellan 5 och 10 sekunder. Hastigheten mäts i kbps. Med sidminne menas hur många sidor faxen kan spara i minnet. Detta behövs till exempel när man tar emot ett faxmeddelande, men råkar slut på papper i faxen. Då sparar faxen sidorna i minnet och skriver ut dessa när man fyllt på papper.


Nätverk

Många multifunktionsskrivare erbjuder idag anslutning via trådlöst närverk, vilket är att rekommendera då det är enkelt att ansluta både en eller flera datorer till skrivaren. Arbetar du från en bärbar dator är det väldigt smidigt att kunna sitta i till exempel soffan och skriva ut.


Sammanfattning

När man köper en ny multifunktionsskrivare är det ofta skrivarfunktionen som är det viktigaste och valet av maskin kretsar kring denna egenskap. Om man inte främst är ute efter en riktigt prisvärd apparat är en enhet med laserskrivare att rekommendera. Speciellt om man använder maskinen mycket kommer detta att löna sig i längden.

Sedan bör man sammanfatta vilka egenskaper man inte behöver och välja bort dessa. Ofta är det faxfunktionen som ryker, men det finns även multifunktionsskrivare som saknar skanner eller kopiator om man kommer fram till att detta är saker man inte kommer behöva.