Köpråd Multifunktionsskrivare


De tre populäraste produkterna inom kategorin multifunktionsskrivare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer multifunktionsskrivare

En multifunktionsskrivare kombinerar en skrivare, scanner, kopiator och ibland även fax i en och samma maskin. Detta är väldigt behändigt eftersom en maskin tar upp mindre skrivbordsyta och även kostar mindre än tre-fyra separata maskiner.

Skrivare

Utskriftskvaliteten på skrivarna har förbättrats samtidigt som priserna blivit lägre. Färgutskrifter är inte längre en lyx förbehållen de mest avancerade skrivarna. Har du digitalkamera och vill skriva ut bilder från den finns det skrivare som klarar att skriva ut direkt från minneskortet, utan att du behöver läsa in bilderna till en dator först.

Typ av skrivare

Det finns i huvudsak två olika typer av skrivare: laserskrivare och bläckstråleskrivare. Det finns även LED (liknande laserskrivare). Normalanvändaren använder ofta bläckstråleskrivaren hemma medan laserskrivaren är vanligare på kontoret.

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare är billiga i inköp men har oftast en högre utskriftskostnad. För bläckstråleskrivare spelar papperet oftare en större roll för kvaliteten än för t ex en laserskrivare. Idag finns emellertid många bläckstråleskrivare som skriver ut tillräckligt bra på vanligt kopieringspapper. Bläckstråleskrivaren översätter datorns kommando och överför det till skrivarhuvudet, som sedan skickar en liten stråle av bläck från bläckpatronen direkt på papperet i ett exakt mönster. Skrivarhuvudet flyttar fram och tillbaka över papperet, rad för rad. Fyra färger – cyan, magenta, gul och svart – producerar upp till 16 miljoner färger. Vanligast är att skrivaren har två patroner, en för svart, och en för cyan, magenta och gul. Detta är visserligen bättre än det gamla enpatronsystemet, men när en av färgerna tagit slut måste hela patronen bytas även om det finns bläck kvar av de andra färgerna. Bäst är separata patroner för varje färg, då behöver man inte slösa bort bläck utan kan bara byta just den färg som tagit slut. Det finns även skrivare med ett pigmentbaserat bläck. Det ger arkivbeständiga utskrifter som tål vatten. Det ger också bättre utskriftskvalitet eftersom bläcket inte flyter ut på samma sätt som tidigare.

Laserskrivare

Det finns ett brett utbud av laserskrivare. Bland laserskrivare hittar Du allt från billigaste svartvita till lite dyrare färglaserskrivare. Kvaliteten är bra och skrivaren passar för både bild och textutskrifter. Startkostnaden är hög men en tonerkassett håller länge: från 300 till 15000 sidor. Kostnaden per sida blir relativt låg. Laserskrivaren passar bra för blandade utskrifter. Utskriftskvaliteten är bra på en laserskrivare och den skriver ut snabbare än en bläckstråleskrivare. En laserskrivare fungerar som en kopieringsmaskin. Information för hela sidan lagras i skrivarens minne i program, såsom PostScript eller PCL, och skickas till motorn som ritar upp bilden på en trumma som blir aktiv på de områden som träffats av strålen. Dessa områden drar sen till sig färgpulvret (toner). Papperet matas genom motorn och bilden överförs till papperet, varpå bilden fixeras i en fixeringsenhet.

Format

Det normala är att skrivaren skriver ut på vanligt A4 papper, vissa klarar dock ända upp till A0.

Upplösning

Upplösningen anges i pixlar (punkter) per tum. Ju högre upplösning desto finare utskrifter.

Kompabilitet

Vilket operativsystem har datorn som skrivaren skall kopplas till? En del skrivare kan stödja både Windows, Mac samt Linuxplattform.

Scanner

Upplösning

Inläsningens kvalitet bestäms av den optiska upplösningen som scannern har. Upplösningen beskriver skarpheten och klarheten i bilden och mäts i punkter per tum (dpi). Ju fler punkter per tum, desto högre upplösning och bättre bildkvalitet. T.ex. betyder 600 dpi att det är 600 punkter horisontellt och 600 punkter vertikalt, totalt 360 000 punkter per kvadrattum.

Färgdjup

En annan faktor att ta hänsyn till är färgdjupet, som visar antalet färger och nyanser som scannern klarar av att utskilja i bilden som ska läsas in. Varje punkt i bilden kallas för en pixel och olika scanners läser in pixlarna med olika kvalitet. Till exempel kan man med 24-bitars färg representera 16.7 miljoner färger.

Teknologi

Flatbäddsscanner I en flatbäddsscanner läggs dokumentet som ska läsas in på en glasskiva. Flatbäddsscanners är mångsidiga eftersom du kan läsa in dokument och objekt oavsett deras storlek eller tjocklek (t.ex. tidningar, böcker, kartor etc)
 
Sheet-fed scanners En scanner med sheet-fed teknik drar dokumentet genom scannern. Detta lämpar sig för att scanna enstaka pappersark, men bladen måste lossas från tidningar eller böcker.

TWAIN

Generellt sett säljs scanners med specifik mjukvara som kontrollerar inläsningen och justerar den inscannade bilden. I de flesta fall används en standard som heter Twain och som möjliggör direktinläsning till andra programvaror för t.ex. bildredigering eller texthantering.Kopiator

Kopieringshastighet och upplösning är oftast samma som vid vanlig utskrift.

Förminskning/förstoring

Digitala kopiatorer har ett större zoom intervall (både förstoring och förminskning) än analoga maskiner. En del klarar så högt som 800 procent, men de flesta ligger mellan 200 till 400 procent.

Fax

En fax scannar varje sida och konverterar bilden till en serie av ljusa och mörka punkter. Detta mönster översätts sedan till ljudsignaleer och sänds via telefonnätet till mottagaren. Den mottagande faxen ’hör’ tonerna, översätter tillbaka till punkter och skriver ut bilden.

Modem hastighet

Majoriteten av faxar sänder med en hastighet av 14.4 kbps eller 33.6 kbps. 14.4 kbps betyder att det tar mellan sex till tio sekunder att sända en sida, medan det tar tre sekunder med 33.6 kbps.

Högsta hastighet uppnås bara när man sänder till en fax som använder samma protokoll, men maskinerna kan använda 9.6 kbps för bakåtkompabilitet.

Sidminne

Sidminne låter faxen ta emot inkommande eller utgående fax även om det är slut på papper. Mängden minne som behövs för en sida beror på bilden, men generellt sett medger 512kb minne lagring av mellan 20-25 sidor.

Snabbnummer

Antalet faxnummer som kan lagras i faxen.