Köpråd Möss


De tre populäraste produkterna inom kategorin möss. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer mus till datorn

Musen är ett viktigt verktyg, så det är viktigt att du köper en mus som du känner dig bekväm med.

Rörelseteknologi

Möss är uppdelade i två typer av rörelseteknologi, mekanisk och optisk.

Mekaniska möss är uppbyggda på principen att det finns en gummiboll inuti som vid rörelse av musen rör sig och på så sätt skickar en signal till din dator. Nackdelen med mekaniska möss är att när kulan blir smutsig blir musrörelsen hackig och man måste öppna musen och rengöra kulan regelbundet.

Principen för optiska möss är lika enkel, fast istället för en gummikula har de en ljusplatta med ett mikroskopiskt rutmönster på. När musen flyttas förändras hur ljuset bryts mot underlaget och musen tolkar detta som riktning och hastighet som musen rördes med. Med en optisk mus behöver man ingen musmatta.

Trådlösa möss

Man kan sedan dela upp mössen i ytterligare två kategorier, möss med sladd och trådlösa. Möss med sladd kopplas till din dator via sladden. Trådlösa möss använder radiovågor som skickas till en mottagardel som du kopplar ihop med datorn. Trådlösa möss är smidiga att använda, men är dyrare och en del kräver batterier.

Interface

Möss kan kopplas till din dator via tre olika typer av interface, PS/2 (5 pinnars rund kontakt) seriell (9 pinnars)och USB (smal platt 4 pinnars kontakt). Glöm inte att kontrollera att musen du köper har den typ av kontakt som passar din dator.

En annan viktigt sak att tänka på är antalet knappar på musen. Dom flesta har två eller tre knappar som är allt du behöver för basfunktioner. En del möss har fler knappar som kan programmeras till olika funktioner såsom dubbelklick. En del möss har också en scrollfunktion som normalt finns mellan dom två knapparna på musen. Den används till att scrolla upp och ner på sidorna i dokument eller på Internet sidor osv.

Pennor

För grafikarbeten,retuschering av bilder m.m. kan en trådlös penna med tillhörande ritpad/ritbord vara ett utmärkt verktyg. Man får en större noggrannhet eftersom den trådlösa pennan liknas vid en vanlig penna. Med de olika programvaror för grafik som finns att tillgå idag kan man göra avancerade arbeten med dessa verktyg. Tekniken fungrar så att med den trådlösa pennan skriver och ritar man på en ritplatta(ritpad)som därmed registrerar pennans rörelser och skickar signalerna vidare till datorn och de visas då på bildskärmen. Tänk på att de trådlösa pennornas ritpads (rit och skrivytan på plattan) finns i olika storlekar som A6, A5 och A4 osv.

Trackball

En trackball fungerar i princip som en upp- och nervänd mus med den skillnaden att man styr kulan (trackballen) med fingrarna. Det ger en ökad precision och mindre handleds och armrörelser. Kan därför vara utmärkt för dem som har problem med värk i axlar och nacke. Många olika utföranden och modeller finns och det gäller att prova sig fram.