Köpråd MP3-spelare


De tre populäraste produkterna inom kategorin MP3-spelare. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer MP3-spelare

Utbudet på mp3-spelare och digitala mediespelare har växt enormt de senaste åren och de har blivit nästintill oumbärliga för folk på väg till jobbet, på löprundan, under resan och vid andra tillfällen. Att ljud- och bildkvalitén blivit så pass bra och att formatet på produkterna blivit så smidigt gör dem intressanta för i princip vem som helst idag.
Men vad skiljer dessa spelare åt? Och vilken spelare passar just dig? Pricerunner hjälper dig med viktiga saker att tänka på.

Vilken spelare?

Det första du måste bestämma dig för är om det är en mp3-spelare eller digital mediespelare du vill ha. Mp3-spelaren ger dig möjligheten att spela musik och andra ljudspår. Vill man även ha möjligheten att kunna se på video och titta på bilder så är det en mediespelare man är ute efter.

Minne

Det finns både spelare med integrerat minne och de med separat minneskort. Man skiljer också på flashspelare och hårddiskspelare. Flashspelare kan göras mindre eftersom de inte har några rörliga delar i sig men har då även mindre lagringskapacitet, ofta mellan 256MB till 4GB. Lagringsutrymmet på hårddiskpelare brukar ligga på mellan 2GB till 60GB. Att tänka på är att flashspelaren är stöttåligare och smidigare att använda till t.ex. motionssyfte. Hårddiskspelaren föredras ofta om man behöver det större lagringsutrymmet.

Ljudformat

Mp3-formatet är det mest använda formatet för komprimerad musik idag men även andra format används beroende på spelarens möjligheter. WMA och ACC är två andra format vilka ger bättre ljudkvalitét och ofta används när man köper musik online. Bland andra vanliga format finns Ogg Vorbis, Sonys ATRAC, WAV och AIFF. Se till att din spelare stödjer de format du vill använda.

Storlek och vikt

Rent generellt är spelare med stor lagringskapacitet större och tyngre än de med mindre kapacitet. De allra minsta väger runt 10g.

Användbara funktioner

Förutom de vanliga funktionerna som gör att man kan starta, stoppa, byta spår och spola finns funktioner på vissa spelare som kan komma väl till användning. Här listar vi några utav de extrafunktioner som finns på marknaden idag:

  • Resume - Ger möjligheten att starta där man avslutade. Användbart till ljudböcker.
  • Shuffle - Spelar spåren i slumpmässig ordning för ett mer varierat musiklyssnande.
  • Diktafon - Röstinspelning för minnesinspelningar.
  • Bildvisning - Möjlighet att visa bilder om spelaren har en display.
  • Radio - Inbyggd FM-radio för radiolyssning. Hitta spelare med radio här.

Anslutningar

Gemensamt för alla spelare är att de är utrustade med 3,5 mm uttag för stereohörlurar. De är oftast även utrustade med en anslutningsmöjlighet till dator där man kan hämta filer ifrån, detta brukar ske genom USB eller firewire. USB är vanligast och finns i två typer USB I och USB II där den senare har högre överföringshastigheter. Firewire används oftast till videospelare.

Slutsats

Välj en spelare efter dina behov. Vill du kunna motionera med spelaren är vikten och storleken viktig. Vill du ha med spelaren på resan kanske lagringskapaciteten och möjlighet till video- och bildvisning är viktigare. Det finns spelare i alla prisklasser. Gör en filtrerad sökning efter just dina behov på mediespelare och mp3-spelare och hitta den rätta spelaren för dig.