Köpråd Mobiltelefoner


De tre populäraste produkterna inom kategorin mobiltelefoner. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer mobiltelefon

Populära Experttest

iPhone 5S

iPhone 5C

LG G2

Ett nytt sätt att leva

Den moderna smarttelefonen har förändrat sättet vi använder våra mobiltelefoner på för all framtid. Inte ens de stora tillverkarna i Silicon Valley hade kunnat förutspå hur smarttelefonernas enorma genomslag skulle förändra vår livsstil.

Det finns ett stort utbud av mobiltelefoner och alla tillverkare säger att just deras produkt är ”nästa stora grej”. När det dyker upp nya versioner med nya funktioner var femte minut blir det allt svårare att välja den modell som matchar dina behov bäst.

Hur väljer jag?

Vill du blint spendera pengarna på den senaste och trendigaste modellen eller vill du undersöka funktionerna noggrant och spara några slantar? Vi har tipsen som hjälper dig att välja rätt!

Grundläggande fakta

Alla smarttelefoner innehåller:

Operativsystem (OS)

Operativsystemet är allt du kan se och interagera med på skärmen. Operativsystemet navigeras med ett grafiskt användargränssnitt och avgör vilka applikationer du kan använda på din telefon.

Appar

När det kommer till appar har Apple IOS och Google Android det absolut största utbudet. Symbian var populärt tidigare men håller nu på att dö ut. Den senaste versionen av Windows Phone (7.5 Mango)är intuitiv och lättanvänd, men utbudet av appar är inte lika stort som till Android och IOS.

Internetanslutning

Med Wi-Fi kan du ansluta din mobiltelefon till trådlösa nätverk. Du behöver hitta en så kallad Hot Spot som finns på många offentliga platser, och när du är hemma kan du enkelt koppla upp dig på ditt trådlösa hemnätverk. Alternativt kan du surfa trådlöst via 3G-nätet men det kan vara dyrt om ditt abonnemang har en gräns för hur mycket data du får ladda ner.

GPS

Många av de nya mobiltelefonerna är utrustade med GPS (Global Positioning System). Det kan vara användbart om du behöver vägbeskrivningar när du är ute eller vill spara in kostnaden för en GPS-navigator till bilen. Android-telefoner och vissa Nokia-modeller har gratis mjukvara för navigation.

Att tänka på

Batteritid

Med bättre prestanda minskar batteritiden. Idag håller de flesta mobiltelefoner i en dag eller två på en laddning, så vanligtvis behöver du ladda dem varje natt i ungefär fyra timmar.

Abonnemang

Mobiltelefonen kan använda stora mängder data när du surfar på Internet eller använder onlinebaserade appar, så det bästa du kan göra för att hålla kostnaden nere är att välja ett abonnemang med fast pris på datatrafik. De flesta operatörer och butiker kan hjälpa dig att hitta det abonnemang som passar ditt användande bäst. Vissa modeller får du gratis när du tecknar ett abonnemang medan andra betalas genom förhöjd månadgift eller kontant betalning. Bindningstiden kan påverka priset och då nästan alla abonnemang har minst 12 månaders bindningstid är det viktigt att du är helt säker på ditt val innan du bestämmer dig.

Skärmstorlek

Att satsa på en stor, högupplöst skärm är en bra idé om du planerar att surfa mycket på Internet eller kolla på film och tv på din mobiltelefon. Enligt Apple själva har deras Iphone den optimala skärmstorleken för manövrering med en hand medan den stora skärmen på Samsungs Galaxy SIII kan kräva att du använder båda tummarna.

Skärmtyp

De vanligaste skärmtyperna är:

 • Lcd
 • AMOLED
 • IPS

De flesta tillverkare använder Lcd-skärmar, men AMOLED och IPS ger ljusare och skarpare bild med bättre färger och vidare betraktningsvinklar. Ju bättre skärmen är desto dyrare än telefonen.

På insidan?

Tillverkarna tittar kontinuerligt på nya sätt att förbättra prestandan i sina mobiltelefoner.

Faktorer att ta hänsyn till:

 • Processorns hastighet
 • Hur många kärnor processorn har
 • Hur stort det inbyggda minnet är (du kan behöva utöka det med ett microSD-kort)
 • Grafikkrets för avancerade spel

Kamera

Genom att investera i en mobiltelefon med en bra kamera sparar du in på en ytterligare pryl. Ha följande i åtanke:

 • Autofokus sparar tid
 • Blixt för fotografering under mörka förhållanden
 • Separat kameraknapp för snabba foton
 • Välj en kamera med hd-kvalitet (720p) eller full-hd (1080p) för mindre gryniga filmer
 • Ska du ringa videosamtal behöver du en kamera på framsidan

Den behöver inte kosta en förmögenhet

För några år sedan var en smarttelefon med tryckkänslig skärm en ouppnåelig dröm för många. Idag blomstrar marknaden vilket innebär att det finns modeller i alla prisklasser.

Välj en mobiltelefon med de funktioner du använder mest så kan du få bra kvalitet till ett bra pris.