1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Digital kompaktkamera: 8 modeller i test

Daniel Hessel

En mobiltelefon är en utmärkt pryl för spontanbilder, men ska du spara minnen inför framtiden vill du förstås göra detta i högsta möjliga kvalitet. Då är en digitalkamera ett bra alternativ. Den är både lättanvänd och byggd enbart för att ta bra bilder. Bäst i test är SONY RX100 III eftersom den har ljusstark optik och bra dynamiskt omfång.

Digital kompatkamera bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter själva och som de är tänkta att användas i verkligheten. De digitala kompaktkamerorna har testats till sin bristningsgräns i en rad olika miljöer, ljusförhållanden och aktiviteter. Även om huvudfokus ligger på foto har vi även tagit hänsyn till hur de är att filma med.

Under testet har vi framför allt väg in följande faktorer:

  • Bildkvalitet: Den absolut viktigaste aspekten hos en kamera är hur bra bilder den tar. Här tittar vi på olika ljusförhållanden, hur den hanterar objekt som rör på sig och mycket annat.
  • Användarvänlighet och ergonomi: Kameran behöver vara bekväm att hålla i. Samtidigt ska alla viktiga funktioner vara lättåtkomliga utan att du behöver byta grepp eller fundera för mycket på saken.
  • Video: Att filma med en kompaktkamera kanske inte är dess huvuduppgift, men en nog så viktig funktion. Vi undersöker hur bra kvalitet filmen får, hur ljudet blir och om du kan koppla in en extern mikrofon för bättre ljud.
  • Batteri: Ingen gillar när utrustningen dör i förtid på grund av ett förbrukat batteri. Därför väger vi in hur länge kameran kan användas innan det är dags att ladda. Samtidigt avvägs det mot antalet funktioner som kan dra batteri och storleken på själva kameran.

1. SONY RX100 III - BÄST I TEST DIGITAL KOMPAKTKAMERA

Bildsensor: 20,1 megapixel, bakbelyst CMOS, 1 tum Optisk zoom: 2,9 Brännvidd: 24 – 70 mm Bländare: F1,8-F2,8 ISO: 125-12800 Slutartid: 30-1/2000 s Videoformat: MPEG-4, AVCHD, XAVS S Video: 1920 x 1080 (60p/60i/24p), 1280 x 720 (60p/30p/24p/120p), 1440 x 1080 (30 fps), 640 x 480 (30 fps) Skärm: 3 tum LCD (1 228 800 pixlar) vridbar uppåt 180° och 45° nedåt Elektronisk sökare: Pop-up OLED (EVF), (1 440 000 pixlar) Blixt: Pop-up Starttid: Ca 0,5 s Sekvenstagning: Upp till 10 bilder per sekund Batterikapacitet: Ca 320 bilder WiFi: Ja Minne: SDHC, SDXC, MS PRO Duo, MS Pro-HG Duo, MS Pro-HG HX Duo Anslutningar: HDMI D micro, USB 2.0 Mått: 102x58x41 mm Vikt: 290 g OS-stöd: Windows, Mac Specialfunktioner: Inbyggt ND-filter

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

För två år sedan revolutionerade Sony formatet kompaktkamera med RX100. En liten robust kamera som ryms i en ficka med en bakbelyst bildsensor på 1 tum. Det är två till fyra gånger större än sensorn på ”vanliga” kompaktkameror och ger fantastisk bildkvalitet och ljuskänslighet. Försäljningsframgången bland entusiaster blev omedelbar och nu med tredje generationen RX100 överträffar verkligen Sony sig själva.

Skarpare objektiv

De största förändringarna jämfört med förra modellen är ett bredare och skarpare objektiv, en smartare BIONZ X-processor samt en suverän ljusstark LCD-skärm som går att vinkla 180 grader uppåt för selfies. Dessutom har Sonys ingenjörer lyckats klämma in en högupplöst OLED-sökare som poppar upp ur kamerahuset med ett knapptryck.

Sökaren är ganska liten men fyller sin funktion väl. Faktum är att den har högre upplösning än LCD-skärmen på baksidan. I riktigt starkt dagsljus är sökaren ovärderlig och att fotografera med kameran mot ansiktet ger den stabilitet som behövs vid sämre ljusförhållanden.

Mer vidvinkel

Det nya objektivet har mer vidvinkel och tillåter en betydligt bättre ljusstyrka vid zoom. Kameran briljerar verkligen under dåliga ljusförhållanden, först vid ISO 6400 upplever vi bilderna som grovkorniga. Kontrollvredet runt kamerans optik har riktig proffskänsla och kan skräddarsys efter önskemål; bländare, exponering, zoom och till och med ISO-värde.

Flera andra knappar är programmerbara men det är faktiskt Autoläget som är mest imponerande. Kombinationen av en snabb effektiv Autofokus, Auto-ISO och Auto-ND-filter (gråfilter) ger bilder med bra dynamiskt omfång, fin detaljåtergivning och lägre brus än vad vi sett på någon annan kompaktkamera.

Även videoläget imponerar mer än någon annan kompaktkamera och för den delen mer än de flesta systemkameror. Det nya formatet XAVC S gör det möjligt att lagra videofilmer upp till 100 bildrutor per sekund. Kameran har avancerade videoinställningarna med bland annat fokus peaking för skärpekontroll och zebramönster för exponeringskontroll. Det går även att hämta okomprimerad videosignal via HDMI. Det enda vi saknar är möjligheten till en extern mikrofon.

Att överföra bilder till iPhone eller Android är snabbt och smärtfritt och kameran stänger själv av WiFi signalen när den är klar, smart! Sony RX100 III är utan tvekan den bästa kompaktkamera som vi testat och om du har råd är det ett givet köp.

Tips! För den med mindre plånbok rekommenderar vi någon av de bägge föregångarna (Sony RX100 eller Sony RX100 II) som är kraftigt prissänkta men fortfarande mer kompetenta än de flesta andra kompaktkameror på marknaden.

Genialisk pop-up OLED-sökaremycket bra autofunktionalitet ljusstark optikbra dynamiskt omfång
Ingen pekskärm knapparna är något små

Prisjämförelse

Jämför alla priser

CyberShot DSC-RX100 III

5 490 kr

Sony RX100 III Kompakt Kamera, Svart, En Storlek

5 490 kr

Sony Dsc-RX100M3 Cybershot dig.kamera

5 980 kr

2. Canon PowerShot SX260 HS

Bildsensor: 12,1 megapixlar, bakbelyst CMOS, 1/2.3 tum Optisk zoom: 20 Brännvidd: 25 – 500 mm ISO: 100-3200 Video: H.264 (.mov), Full HD (1080/24p)*1 med stereoljud Skärm: 3 tums LCD (461 000 pixlar) Starttid: ca 2,2 s Batterikapacitet: ca 230 bilder Minne: SD/SDHC/SDXC Anslutningar: Mini-HDMI, USB 2.0 Mått: 106x61x33 mm Vikt: 231 g OS-stöd: Windows, Mac Specialfunktioner: Geotagging

Canon PowerShot SX620 HS

PowerShot SX260 HS är efterföljaren till vår tidigare testvinnare SX230 och är likt sin föregångare en kamera i toppklass. Bildkvaliteten är generellt väldigt hög med god skärpa och färgåtergivning. Zoomen är mycket kraftfull och bildstabilisatorn bevarar bildskärpan, även vid rejäl zoom.

Den höga byggkvaliteten framhävs av det robusta stål-skalet samt den stora, högupplösta och väl upplysta bildskärmen som syns bra också i starkt solljus.

Video i Full HD

Videofunktionen spelar in i full HD med stereo-ljud. Autofokusen är snabb i bra ljus men segare i svagt ljus, där den är något långsammare än snittet. Batterikapaciteten är visserligen lägre än på jämförbara modeller, men klarar fortfarande över 200 bilder.

SX260 har en uppsjö med fotolägen för att få ut det mesta av kameran, varav flera är tämligen avancerade. Dessutom finns ett ”enkelt läge” för riktigt otekniska användare. Detta gör SX260 till en pålitlig, prisvärd och lättanvänd kompaktkamera som passar såväl entusiasten som nybörjaren.

Mycket bra bildkvalitet & bildstabiliseringrejäl zoommånga manuella inställningar
Batterikapacitet & autofokus under snittet

3. Panasonic Lumix TZ60

Påkostad kompaktkamera som ger mycket lyx för pengarna

Bildsensor: 18,1 megapixlar, bakbelyst MOS,1/2.3 tum Optisk zoom: 30 Brännvidd: 24 – 720 mm ISO: 100-3200 Video: H.264 (.mov), Full HD (1080/24p)*1 med stereoljud Skärm: 3 tums LCD (920 000 pixlar) Batterikapacitet: ca 300 bilder Minne: SD/SDHC/SDXC Anslutningar: micro-HDMI, AV-output, USB 2.0 Mått: 111x64x34 mm Vikt: 240 g OS-stöd: Windows, Mac, Androis, iOS Specialfunktioner: NFC, fjärråtkomst, Image App

Panasonic Lumix DMC-TZ60

TZ60 är efterföljare till Panasonics tidigare modell TZ30 och jämfört med föregångaren har man åstadkommit en rad förbättringar. Inte minst en rad nya funktioner och en design som får kameran att kännas lyxigare, trots att prislappen är densamma som tidigare. Exempelvis har TZ60 utrustats med en praktisk linsring för snabbare bildinställning samt med sköna fingergrepp av gummi som gör att kameran sitter stadigare i handen.

Bildkvaliteten är riktigt fin i dagsljus och det finns flera färgfilter att välja mellan. ISO-tal över 400 ger ett visst brus i bilden för det tränade ögat. Vanliga användare lär däremot inte märka kornighet förrän uppåt ISO 1600.

Kraftfull Zoom

Den optiska zoomen är mycket kraftfull och tack vare en påkostad bildstabilisering så bevaras skärpan även under rejäl inzoomning. Den elektroniska sökaren funkar riktigt bra och lär göra det enklare för mormor att ta kort.

Yngre användare däremot, lär desto mer gilla WiFi-funktionaliteten som är ovanligt bra för en kompaktkamera och som inkluderar NFC, fjärråtkomst och delning via gratis-appen ”Image App”. Därmed kan man snabbt få upp sina bilder på Facebook eller Instagram utan pill med kablar och minnen.

TZ60 kan inte bara spara bilder i standardformatet jpg, utan även i proffsformatet RAW eller i båda formaten samtidigt om man så vill. Det enda vi egentligen saknar i funktionsväg hos TZ60 är en pekskärm.

Visst, kombinationen menystruktur, linsring och knappar gör att man ändå lätt navigerar sig runt i gränssnittet, men pekskärmar är ändå så vanliga idag att man nästan förväntar sig att en skärm ska kunna tryckas på.

Exklusiv designmycket hög bildkvalitet i dagsljuslättanvändriklig WiFi-funktionalitet
Ingen pekskärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Det finns inga priser just nu

4. Canon IXUS 125 HS - BÄSTA BILLIGA DIGITAL KOMPAKTKAMERA

En lika pålitlig som lättanvänd budgetklassvinnare

Bildsensor: 16.1 megapixlar, bakbelyst CMOS, 1/2.3 tum Optisk zoom: 5 Brännvidd: 24 – 120 mm ISO: 100-3200 Video: H.264 (.mov), Full HD (1080/24p)*1 med stereoljud Skärm: 3 tums LCD (461 000 pixlar) Starttid: 2,6 s Batterikapacitet: 170 bilder Minne: SD/SDHC/SDXC Anslutningar: Mini-HDMI, USB 2.0 Mått: 93x57x20 mm Vikt: 135 g OS-stöd: Windows, Mac Specialfunktioner: Geotagging

Canon IXUS 125 HS är en stilrent och solitt designad budgetklass-kamera och tillhör kategorin ultra-kompaktkameror. Dessa kännetecknas av att vara lättanvända och en mycket kompakt design.

Ultra-kompaktkameror är något av Canons paradgren med kameror som konsekvent ger fina foton med minimal insats från användaren. Detta är även sant för IXUS 125 vars effektiva auto-funktioner gör fotografering busenkel. Autofokusen är exemplarisk och likaså auto-exponeringen som osvikligt ger välavvägt exponerade bilder.

Bra bildskärpa

Trots att man pressat in hela 16,1 megapixlar i bildsensorn, är bildskärpan riktigt bra. Troligen tack vare en kraftfull processor och en bakbelyst CMOS-bildsensor, något som är nytt för kompaktkameror. IXUS 125 är lätt att förstå sig på med en enkel och intuitiv knappmeny. All denna enkelhet och automatik innebär emellertid att man skalat bort de flesta manuella inställningar, vilket experimenterande entusiaster lär sakna. IXUS 125 är ett praktexempel på en riktigt prisvärd ultra-kompaktkamera och utnämns till bästa budgetval.

Lågt prislättanvändvälavvägda & pålitliga autofunktioner ultrakompakt
Få manuella inställningar

5. Nikon Coolpix S8000

Bildsensor: 12 Megapixel Objektiv: 10x optisk zoom Brännvidd: 30 - 300 mm Bildskärm: 3 tum LCD (921 000 pixlar) Mått: 103,0 x 57,0 x 27,3 mm; Vikt: 183 g

Denna digitalkamera har en riktigt snabb autofokus och knäpper foton med en responstid i mycket högt tempo. Den är dessutom begåvad med testets bästa bildskärm som har en fantastisk färgåtergivning även i solsken. Både zoomen på 10 ggr och makroläge på 1 cm håller hög klass.

Med andra ord är det lätt att ta bilder med alla motiv i de flesta miljöer. Vid lite högre ISO-tal kryper dock grynigheten inpå. Byggkvalitén på kompaktkameran känns lite plastig med fladdriga kontroller, som dock är enkla att förstå. Det går tyvärr inte heller att zooma i videoläget som filmar i 720p. Av princip ogillar vi också pop-up blixten men de flesta har nog inget problem med den.

  • S8000 är utgående och ersätts av Nikon Coolpix S9300 som bland annat spelar in video i Full-HD, stödjer fler manuella inställningar och har en uppdaterad CMOS-sensor.
Snabb responstid och autofokusbra bildskärmbra makroläge
Plastigt hölje och reglageingen zoom i videoläge

6. Casio Exilim EX-H15

Bildsensor: 14 Megapixel; Objektiv: 10x optisk zoom; Brännvidd: 24 - 240 mm; Bildskärm: 3 tum LCD (460 800 pixlar) Mått: 102.5 x 62.1 x 29.3 mm; Vikt: 206 g

Casio Exilim utmärker sig med ett fantastiskt batteri och en grym 24 mm-vidvinkeloptik. På en laddning klarar batteriet hela 1000 bilder, det är mer än tre gånger så många som andra kameror i testet.

Vidvinkeloptiken gör att hela tjocka släkten får plats på bilderna utan att du behöver backa flera meter. Skärmen är riktigt bra och har en bred betraktningsvinkel.

Godkänd bildkvalitet

Bildkvalitén får också godkänd med naturliga och fina färger men tyvärr suddar bilderna till sig en del i kanterna vid maximal zoom. Zoomen går inte heller att använda i videoläget, antagligen för att den väsnas så pass mycket.

Detta är definitivt inte någon designkamera trots att den finns i rosa färg, men den klarar en hel vecka i vildmarken utan att behöva laddas om.

Otroligt bra batteribra 24 mm vidvinkel objektiv
Tråkig filmfunktiondålig upplösning på skärmen

7. Canon Digital IXUS 130 IS

Bildsensor: 16 Megapixel Objektiv: 5x optisk zoom Brännvidd: 24 - 120 mm Bildskärm: 3,2 tum LCD (461 000 pixlar) Mått: 93,5 x 56,8 x 20,8 mm Vikt: 145 g

Canons IXUS har i 10 år varit den ledande digitala kompaktkameran och har satt flera standarder i segmentet. Som vanligt så är menysystem och byggkvalitet på IXUS 130 bland de bästa i klassen.

Canons ingenjörer har dessutom lyckats klämma in en 14 megapixel bildsensor i det snygga smala kamerahöljet. Vi skulle dock hellre sett att de jobbat mer på bildkvalitet då bilderna blir märkbart gryniga vid 400 ISO.

I bra ljusförhållanden levererar dock kameran härligt klara och färgsprakande foton. Kameran filmar i 720p HD men har halkat efter konkurrenterna då det inte går att zooma när man filmar och ljudet är i mono.

Smidigt formatlåg viktriktigt bra bilder i dagsljus
Tråkig filmfunktion trots 720p HDgryniga bilder

8. Olympus µ[mju:] Tough 8010

Bildsensor: 14 Megapixel; Objektiv: 5x optisk zoom; Brännvidd: 28 - 140 mm Bildskärm: 2,7 tum LCD (230 000 pixlar) Mått: 98,3 x 63,6 x 23,9 mm; Vikt: 215 g

Detta är en stryktålig digitalkamera i ett gediget aluminiumskal som är vattentät till 10m, stöttålig till 2 m, och trycktålig till 100kg.

Vi har inte vågat testa att ”tappa” kameran, men vi får lita på Olympus i detta fall och den känns mycket bastant. Det finns 2 GB inbyggt minne och kameran spelar in film i 720p HD upplösning, dock bara med monoljud.

Tyvärr är kameran riktigt seg, både när det gäller autofokus och att stänga av & sätta på. Men det som framförallt fäller denna ultrakompakta digitalkamera är bilderna som blir gryniga och oskarpa, framförallt vid zoom.

Vi råder dig att köpa en "vanlig" kamera och istället skaffa en drulleförsäkring om du skulle råka tappa digitalkameran från balkongen.

  • Tough 8010 är utgående och ersätts av Olympus Tough TG-820 som är ännu tuffare, har bättre skärmupplösning samt CMOS-sensor
Robust metallskalinbyggt 2 GB minneknacka för att byta bild
Dyrtråkiga oskarpa bilderirriterande långsam

Bra att veta om digitala kompaktkameror

Den bästa kameran är den du alltid har med dig, så brukar det heta. För inte så många år sedan innebar det nästan automatiskt en kompaktkamera. Dels eftersom mobilernas kameror lämnade en hel del att önska på den tiden, dels eftersom systemkameror var betydligt mycket större. En kompaktkamera fick helt enkelt plats i fickan och tog betydligt bättre bilder än mobilen.

Idag är läget annorlunda. Mobiltelefonen tar i regel riktigt bra bilder, vilket sätter kompaktkameran i en lite konstig sits. Samtidigt har många systemkameror krympt i storlek och kan nästan anses fickvänliga.

Så vad är poängen med en kompaktkamera kontra det inbyggda alternativet i en mobil eller de större möjligheterna hos en systemkamera?

Några fördelar som kompaktkameran fortfarande har är följande:

  • Zoom: Även om många mobiler idag har flera objektiv för att kunna zooma på olika sätt rår de fortfarande inte på de flesta kompaktkameror på den fronten. Majoriteten har steglös zoom inom ett bra mycket större område än vad de flesta mobiltelefoner klarar av.
  • Funktioner: Som sagt har många systemkameror krympt i storlek, samtidigt som kompaktkamerorna fått allt fler av systemkamerornas funktioner. Även om du kan ratta med rätt många inställningar i mobilen ligger de ofta betydligt mer logiskt, och för att inte tala om mer ergonomiskt, till på en kamera.
  • Bildkvalitet: Det är ingen som påstår att dagens mobilkameror är dåliga, tvärtom. Däremot är mobilens kamera en funktion bland många andra och dessutom utsatt för väldigt snäva utrymmeskrav. I en kompaktkamera är fotot huvudsaken. Det ger bland annat plats för sensorer, linser och objektiv som mobilerna bara kan drömma om att få plats med. Med mer utrymme för fotoutrustningen finns också möjligheten till bättre bilder.
  • Batteri: Lite av en sidonotis. Men du vet nog säkert hur fort mobilens batteri sjunker när du behöver det som allra bäst. Är du exempelvis ute på resa kan det därför vara en bra idé att avlasta en av de mer batterikrävande funktionerna hos mobilen till en annan manick, nämligen kameran.
  • Blixt: Även om mobilernas lysdioder har kommit långt när det gäller att lysa upp olika motiv kan de flesta fortfarande inte mäta sig mot en rejäl fotoblixt.

Sett till detta kan det med andra ord ändå finnas intresse för att införskaffa en dedikerad kamera, och då en kompaktkamera. Kanske till utlandsresan eller för att fotografera familjelivet hemmavid.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss